10°C
Mostar 14°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 3°C
Bihać 1°C

29.05.2020 / 15:00 Politika - Predsjedavajući VM BIH

Tegeltija održao sastanak s predstavnicima međunarodnih finansijskih institucija

Tegeltija održao sastanak s predstavnicima međunarodnih finansijskih institucija
Foto: Vijesti.ba
Predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija održao je danas putem video-linka sastanak s predstavnicima međunarodnih finanijskih institucija u BiH.

Na sastanku sa rezidentnim predstavnikom MMF-a u BiH Andrewom Jewellom, šefom Kancelarije Svjetske banke u BiH Emanuelom Salinasom, šeficom Kancelarije EBRD-a u BiH Manuelom Naessl, šeficom Kancelarije EIB-a u BiH Sandrine Fiscia i predstavnicom Međunarodne finansijske korporacije Ladom Buševac razgovarano je o trenutnoj ekonomskoj situaciji u BiH, te o mogućnostima saradnje institucija u BiH i međunarodnih finansijskih institucija u socioekonomskom odgovoru na krizu izazvanu epidemijom virusa korona.

Tegeltija je zahvalio predstavnicima međunarodnih finansijskih institucija na brzom odogovoru na zahtjeve BiH za finansijskom podrškom i izrazio žaljenje zbog nemogućnosti korištenja sredstava koja su doznačena BiH, istakavši da je Vijeće ministara završilo sve obaveze što se tiče stavljanja na raspolaganje sredstava povučenih od MMF-a.

Sagovornici su ovom prilikom  razgovarali i o tzv. "postcovid" odgovoru, a predsjedavajući Tegeltija upoznao je učesnike sastanka da će naredne sedmice biti održana prva sjednica Grupe za socioekonomski odgovor čiji zadatak je da sačini koordinisane i usaglašene mjere i reforme radi brzog oporavka od krize.

Učesnici sastanka su se saglasili da je potrebno učiniti maksimalne napore kako bi doznačena finansijska sredstva MMF-a što prije bila stavljena na raspolaganje entitetima i Brčko Distriktu, što prije definisale zajedničke mjere za socioekonomski odgovor na krizu, te u skladu s tim definisala i potrebna finansijska podrška međunarodnih finansijskih institucija, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo