10°C
Mostar 12°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

30.05.2020 / 11:47 Svijet - Teresa Cheng

Ministrica pravosuđa Hong Konga: Američki intervencionizam nije prihvatljiv

Ministrica pravosuđa Hong Konga: Američki intervencionizam nije prihvatljiv
Foto: EPA - Vijesti.ba

Prijetnja američkog predsjednika Donalda Trumpa da će Hong Kongu oduzeti poseban status zbog kineskog zakona o nacionalnoj sigurnosti "neprihvatljiva je po međunarodnim standardima", rekla je prokineski nastrojena ministrica pravosuđa Hong Konga u subotu.

Obraćajući se novinarima ministrica pravosuđa Teresa Cheng rekla je da kinesko zaobilaženje unutarnjeg pravnog sustava Hong Konga uvođenjem zakona o nacionalnoj sigurnosti ne poništava autonomiju teritorija kako tvrde američki dužnosnici.

"Rečeno je da smo postali 'jedna zemlja, jedan sustav' te da smo izgubili svoju autonomiju", rekla je Cheng. "To je potpuno netačno i pogrešno ... jedna smo zemlja ... i stoga, sve što se tiče nacionalne sigurnosti, kao i u bilo kojoj drugoj državi u svijetu, u domeni je središnjih vlasti", dodala je.

Kineski parlament usvojio je u četvrtak gotovo jednoglasno spornu odredbu o nacionalnoj sigurnosti u Hong Kongu, donesenu u reakciji kineske strane na prošlogodišnje velike proteste i nasilje u toj bivšoj britanskoj koloniji.

Konačni tekst zakona protiv "secesije, subverzije, terorizma i stranog upletanja" trebao bi biti donesen u junu, a usvajanje zakona se očekuje prije septembra.

Skupine za ljudska prava i prodemokratski političari rekli su da se mjere odnose na nerede u gradu u kojemu su protuvladini protesti trajali dulje od godinu dana.

Trump je u petak rekao da bi američki odgovor "pogodio cijeli raspon ugovora koje imamo s Hong Kongom" uključujući i poseban trgovinski status teritorija, dugogodišnji gospodarski potporanj u svjetskome finansijskom središtu.

Hongkonška Američka gospodarska komora (AmChan) rekla je da izjave predsjednika Trumpa obilježavaju "tužan dan" za Amerikance u Hong Kongu.

"To je emocionalni trenutak za Amerikance u Hong Kongu i tvrtkama i obiteljima trebat će vremena da probave posljedice", rekla je predsjednica AmChama Tara Joseph.



(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo