8°C
Mostar 11°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 9°C

30.05.2020 / 19:19 KORONAVIRUS - Trump da preispita odluku

SAD prekida sve veze s WHO-om, Evropa reagirala: To je opasno

SAD prekida sve veze s WHO-om, Evropa reagirala: To je opasno
Donald Trump / Vijesti.ba
Evropski čelnici pozvali su predsjednika Sjedinjenih Država Donalda Trumpa da preispita svoju odluku o prekidu veza SAD-a sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO) usred pandemije covida-19.

Trump je tu odluku objavio u petak ustvrdivši da ta UN-ova agencija nije odgovorila na dvojbe SAD-a glede njenog upravljanja krizom izazvanom širenjem novog koronavirusa koje je počelo iz Kine.

Glasnogovornik organizacije, među čijim osnivačima je i SAD, rekao je u subotu da WHO za sada nema komentara.

Europska komisija je bila rječitija. Predsjednica Komisije Ursula von der Leyen pozvala je Trumpa da preispita odluku rekavši da samo globalna suradnja i solidarnost mogu pomoći u borbi protiv virusa, prenosi Hina.

Potrebna je globalna suradnja umjesto pojedinačnih napora, rekao je za novine njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas. On i ministar razvoja Gerd Mueller su rekli da je Trumpov potez "krivi signal u krivo vrijeme".

Slične zabrinutosti je izrazila i švedska vlada čiji je ministar rekao da bi taj potez mogao prouzročiti znatno veći broj smrtnih slučajeva.

"Mislim da je to vrlo ozbiljno. To nosi opasnost stvaranja situacije u kojoj WHO mora smanjivati operacije pomoći siromašnim zemljama umjesto da ih širi", rekao je švedskoj televiziji SVT Peter Eriksson, ministar za međunarodni razvoj.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo