9°C
Mostar 11°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 10°C

31.05.2020 / 20:18 Svijet - Napad na medije

Na protestima u Americi policija gumenim metkom u glavu upucala novinarku

Na protestima u Americi policija gumenim metkom u glavu upucala novinarku
Foto: EPA - Vijesti.ba

Novinari su u više američkih gradova bili na meti napada policije i demostranata koji su ih tukli, a policajci ih hapsili i pucali u njih na protestima koji se šire ovih dana zbog smrti Afroamerikanca Georgea Floyda.

 

Mediji su najčešće prenosili snimku na kojoj policija privodi novinara CNN-a Omara Jimeneza u lisicama u izravnom prijenosu u Minneapolisu u petak ujutro, ali ga je pustila nakon sat vremena.

No u zemlji se dogodilo još nekoliko izgreda, napose u Louisvilleu, u Kentuckyju, gdje je interventni policajac ispalio suzavac na ekipu mjesne televizije koja ga je snimala.

"Pucaju na mene!", povikala je Kaitlin Rust koja radi za mrežu WAVE 3.

U Minneapolisu je novinarka Linda Tirado pogođena u lice gumenim metkom, zbog čega više ne vidi na jedno oko.

"(Mjesne) vlasti moraju narediti svojim redarstvenim snagama da ne napadaju novinare", upozorio je u subotu navečer Odbor za zaštitu novinara.

Medijske djelatnike napadaju i demostranti, pa su tako u Pittsburghu fotografa Iana Smitha pretukli prije nego su se umiješali drugi sudionici protesta.

U Atlanti je sjedište informativne mreže CNN-a u petak napala skupina više desetaka ljudi koji su u dvoranu u kojoj je bila policija bacili zvučnu bombu.

U subotu ujutro demostranti su nasrnuli na novinara Fox Newsa koji je bio ispred Bijele kuće i koji je pokušao pobjeći prije nego ih je policija rastjerala.

"Ako sudjelujete u protestima, činite ono što vam se čini ispravno, ali nas ne ometajte u našem javnom poslu", apeliralo je u subotu Novinarsko društvo.

Američki predsjednik Donald Trump je retvitao poruku u kojoj je napisao: "Ironija sudbine, sjedište CNN-a napali su demostranti koje je (mreža) opisala kao fine i dobre. Ajme."

Otkako je izabran na dužnost predsjednika Trump redovito napada medije koje optužuje da iskrivljuju istinu, pa i objavljuju lažne vijesti kako bi mu naštetili.

Više puta ih je nazvao "narodnim neprijateljima", a posebno se voli obrušiti na CNN.

George Floyd, star 46 godina, umro je u ponedjeljak u Minneapolisu nakon što mu je policajac prilikom uhićenja koljenom pritiskao vrat, a snimka uhićenja u kojem je izgubio život pokrenula je val prosvjeda protiv policijske brutalnosti u SAD-u.


(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo