15°C
Mostar °C
Tuzla 21°C
Banja Luka 19°C
Bihać 16°C

02.06.2020 / 14:52 Ekonomija - Predsjednik Privredne komore BPK

Terović: BPK-a zabilježio najveći pad obima industrijske proizvodnje u FBiH

Terović: BPK-a zabilježio najveći pad obima industrijske proizvodnje u FBiH
Foto: FENA - Vijesti.ba

Bosanskopodrinjski kanton (BPK) u prva tri mjeseca ove godine zabilježio je najveći pad obima industrijske proizvodnje u Federaciji BiH, u odnosu na isti period prošle godine i kraj 2019.

Predsjednik Privredne komore BPK Goražde Dževad Terović, pojašnjava da je razlog tome obustava rada privrednih subjekata, nemogućnost izvoza gotovih proizvoda te uvoza repromaterijala i sirovina, usljed pojave pandemije koronavirusa.

- Obim industrijske proizvodnje u BPK-a za prva tri mjeseca u odnosu na isti period prošle godine i kraj 2019. manji je za gotovo jednu trećinu ili više od 30 posto. Najveći pad zabilježen je u hemijskoj industriji, uglavnom u industrijskoj zoni „Pobjeda“ čiji je rad obustavljen u drugoj polovini marta naredbom KŠ CZ.  Veliki pad desio se i u proizvodnji tekstila kao i industriji namještaja koja je gotovo u cijelosti pojavom pandemije obustavila svoju proizvodnju - pojasnio je Terović.

 Naglasio je da je industrijska proizvodnja u BPK uglavnom izvozno orijentirana tako da su posljedice pandemije bile neminovne.

„Tome je doprinijela nemogućnost izvoza gotovih proizvoda kao i uvoza repromaterijala od čega je goraždanska industrija ovisna, a pandemija je pogodila naše spoljno trgovinske partnere u Evropskoj uniji, među kojima su vodeće Njemačka, Austrija, Italija i Hrvatska te zabrane koje su uslijedile“, precizirao je Terović.  

Ocijenio je da je za očekivati da će rezultati poslovanja privrednih subjekata u jeku pandemije biti još složeniji.

„Očekujem da će glavni period pandemije koronavirusa april - maj,  imati možda i teže posljedice nego što su ove. Nadamo se da će se situacija poboljšati kako rastu potrebe i mogućnosti izvoza roba i uvoza repromaterijala i sirovina, od čega ova privreda ovisi i da će brže ići gotovi proizvodi“, naglasio je on.

Predsjednik Privredne komore BPK-a ohrabrujućim smatra podatke koji govore da uprkos težini situacije izazvanoj koronavirusom, na području tog kantona nije došlo do značajanijeg otpuštanja radnika.  

„Prema podacima Porezne uprave FBiH  na dan 26. maj, na području BPK Goražde zaposleno je 7.328 radnika, što je u odnosu na 7. april ove godine, odnosno najteži period krize izazvan koronavirusom, manje za svega 25 radnika. Ako se ovi podaci uporede s podacima iz drugih kantona u Federaciji BiH, sa zadovoljstvom možemo konstatirati i zahvaliti se našim privrednicima i obrtnicima što su uprkos krizi, pogođeni teškoćama, posebno ugostiteljstvo i transport, uspjeli sačuvati svoje biznise i radna mjesta. Time su pokazali veliku društvenu odgovornost i socijalnu osjetljivost, na prvom mjestu prema svojim uposlenicima“ - kazao je predsjednik Privredne komore BPK.


(
Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo