°C
Mostar 17°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 20°C
Bihać 16°C

02.06.2020 / 16:57 Ostali sportovi - Još se ništa ne zna

U skoro svim bh. ligama proglašeni prvaci, u odbojci "status quo"

U skoro svim bh. ligama proglašeni prvaci, u odbojci "status quo"
Foto: FENA- Vijesti.ba

U skoro svim bh. ligama proglašeni su prvaci države, osim u odbojci i stonom tenisu.

I dok je danas UO STSBiH donio odluku o nastavku prvenstva, gdje se trebaju odigrati još samo susreti završnice play-offa, u odbojci se još ništa ne zna.

Upravni odbor OS BiH nije se nedavno u e-mail glasanju složio o okončanju prvenstva, verifikaciji trenutne tabele, proglašenju prvaka i završnici Kupa BiH, a sve zbog pritivljenja članova UO iz RS gdje je, da stvar bude zanimljivija, prvenstvo okončano prema trenutnim tabelama, dok to ne žele prihvatiti na nivou BiH.

- Osnov cijele priče je da se, kada je riječ o prvenstvu BiH za odbojkašice, jedan klub stavlja iznad svega. Za većinu klubova sezona je završena, ne postoje osnovni uslovi da se liga nastavi. Ako su proglašeni prvaci u prvim ligama RS i FBiH, zašto to nije moguće i za Premijer ligu BiH. Klubovi koji se protive su u manjini, njihov je izbor bio da ne igraju domaće prvenstvo nego evropske lige i zar zbog toga treba kažnjavati one koji su odigrali u prvenstvu dvadesetak utakmica!? Za njih, mislim na ekipe Gacka i Jedinstva iz Brčkog, satisfakcija je da se proglasi tabela i prvaci BiH prema stanju na tabeli - kaže trener ŽOK Gacko, Saša Slijepčević, u razgovoru za Fenu.

Podsjećamo, ekipa Gacka je prvi dio prvenstva završila na čelnoj poziciji sa 46 bodova, tri više ispred drugoplasiranog Goražda.

Nakon duge pauze, klubovima je važno da imaju dovoljno vremena za dobru pripremu naredne sezone kako i ona ne bi bila poremećena. Dodao je da je ekipa Gacka izvan trenažnog procesa još od 16. marta, kada je prvenstvo prekinuto, i od tada zbog poznatig razloga nemaju pristup školskoj dvorani u kojoj treniraju i igraju utakmice.

Slično razmišlja i predsjednik MOK Jedinstvo iz Brčkog, Ilija Goričkić, čija je ekipa nakon 18 kola u Premijer ligi BiH bila prva s 42 boda ispred Kaknja '78 sa 36.

- S obzirom na to da je definitivno jasno kako se drugi dio prvenstva ne može nastaviti, bilo bi  pošteno da se prizna plasman iz liga 18 u obje konkurencije. U toj ligi nisu igrala dva naša najjača kluba, Mladost i Bimal Jedinstvo (oba iz Brčkog), ali niko nije mogao predvidjeti pojavu virusa korona. Kad je već tako, jedino realno je da se prvacima proglase klubovi koji su bili najbolji u ligaškom takmičenju - smatra Goričkić u izjavi za Fenu.

Dodaje da je Mladost ostvarila svoje ciljeve u sezoni, a žao mu je jedino što nije odigrano finale Kupa BiH s ekipom Mladosti. Bilo je na rasporedu 15. marta i moglo se odigrati u Brčkom, gdje još nije na snazi bila zabrana odigravanja sportskih utakmica.

Priznaje, kaže, da su Mladost i Bimal Jedinstvo naši najbolji klubovi i da bi, da je prvenstvo odigrano do kraja, verovatno ponovo bili prvaci BiH.

- Ali, kada je već došlo do epidemije, a u prvenstvo uložili vrijeme, trud i novac, logično je da očekujemo i odgovarajuće zasluge. Dozvoljavam da neko ima i drukčije mišljenje, ali bi, ipak, trebalo poštovati stav većine klubova, a on je da se prvenstvo ne može nastaviti i da treba proglasiti tabelu i prvake prema ligama 18. Najgora je solucija da se ne proglase prvaci i da se nikome ne omogući igranje u Evropi. Dalje, nije uredu da nam kapu kroje klubovi koji uopšte nisu igrali ligu BiH i da preovlada njihov stav u stilu „ako ne možemo mi, onda ne može niko“. To nije za odbojku dobra priča - komentira predsjednik Mladosti, te zaključuje da je uvijek bolje plasman ostvariti na terenu, a ne za „zelenim stolom“.

Da li je na sezonu stavljena tačka, ne zna još ni predsjednik OS BiH Alija Fatić. Iako je u nedavnom razgovoru rekao da više neće zakazivati nikakve sjednice, potvrdio je da članovi UO OS BiH iz RS traže novu, otvorenu sjednicu.

- Sastanak UO, sukladno praksi iz prethodnih godina, zakazat ćemo 16. juna u Sarajevu, ali da bi usvojili propozicije, raspored i kalendar takmičenja za narednu sezonu. Što se ovogodišnjeg prvenstva tiče, moj je stav da niko neće ići u Evropu i regionalnu ligu dok se ne proglasi tabela ovog prvenstva i prvaci države u obje konkurencije. To je uslov članova UO OSFBiH da bi klubovi, koji žele, uopće mogli izaći na međunarodnu scenu - izjavio je za Fenu predsjednik OS BiH Alija Fatić.

Na sastanku u Sarajevu, kako je istakao, trebali bi prisustvovati svi članovi UO OS BiH, te generalni sekretar Saveza.

Dodaje da je cijela „frka“ oko završnice prvenstva nastala zbog toga što proglašenje trenutne tabele ne odgovara braniteljima naslova prvaka, ekipama Mladosti, odnosno, Bimal Jedinstva.

- Oni utiču na stavove članova UO iz RS iako je među njima malo ljudi iz klubova kojih se sve tiče. Dva brčanska kluba nisu hteli igrati domaću ligu, a sada će morati, jer prema trenutnom stanju stvari niko neće moći vani. Ponavljam, sasvim je logično da se prvacima proglase Gacko i Jedinstvo, jer su odigrali 18 kola prvenstva, nakon čega je uslijedio prekid zbog pandemije virusa korona što niko nije mogao predvidjeti - zaključio je Fatić u razgovoru za Fenu.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo