-1°C
Mostar 5°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 2°C
Bihać 1°C

03.06.2020 / 14:02 BiH - Džaferović u Srebrenici

Suočavanje s prošlošću preduvjet dobrosusjedskih odnosa sa Srbijom

Suočavanje s prošlošću preduvjet dobrosusjedskih odnosa sa Srbijom
Foto: Vijesti.ba
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović dao je punu podršku jedinstvu političkih predstavnika bošnjačke povratničke zajednice u Srebrenici u njihovom nastojanju da na idućim lokalnim izborima dobiju načelnika koji priznaje genocid i poštuje žrtve genocida.

Džaferović je danas prisustvovao sastanku Organizacionog odbora (OO) za obilježavanje 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima „,Sigurne zone UN-a“ u Srebrenici, a prije sastanka u Memorijalnom centru odao je počast žrtvama i obratio se medijima.

- Koliko ja znam, Organizacioni odbor predano radi na organizaciji obilježavanja godišnjice. Infomiran sam da je odluka OO, i ja to podržavam, da se upriliče svi sadržaji koji su i do sad bili prilikom obilježavanja godišnjica genocida, a to znači i komemoracija, i dženaza, i Marš mira, ali naravno, u skladu s epidemiološkom situacijom - kazao je novinarima Džaferović.

Naglašava kako je u Srebrenicu došao da bi pružio podršku Organizacionom odboru, sa čijim je članovima u stalnom kontaktu, prenose Vijesti.ba.

- Došao sam da vidim šta je to što je potrebno da ja kao predsjedavajući Predsjedništva i druge institucije BiH treba da učinimo kako bi obilježavanje 25. godišnjice genocida proteklo na najbolji mogući na način, prije svega dostojanstveno - rekao je Džaferović.

Potcrtava da je genocid u Srebrenici civilizacijska katastrofa - mrak civilizacije.

- Želimo da pošaljemo poruku i ovdje u BiH, i diljem svijeta da se više nikada, nigdje i nikome ne dogodi i ne ponovi Srebrenica - jasan je Džaferović.

Kaže i da rukovodstvo Memorijalnog centra brižljivo vodi računa o svakom pitanju koje se tiče te institucije, te da od njega u tim nastojanjima ima punu podršku.

- Drago mi je što sam danas vidio napredak obilazeći Memorijalni centar. I to se zove dio dostojanstvenog odnosa prema žrtvama genocida - naveo je Džaferović.

Ističe kako mu je jako drago da su politički predstavnici Bošnjaka u Srebrenici uspjeli postići dogovor za naredne lokalne izbore.

- Jako je važno da jedinstveni nastupaju. Imaju moju punu podršku u tome i ja ih hrabrim da tako i nastave, jer ovaj grad - Srebrenica, na svom čelu treba da ima čovjeka koji poštuje žrtve genocida, čovjeka koji ne negira genocid, koji poštuje odluke Međunarodnog suda pravde i Haškog krivičnog tribunala - konstatovao je Džaferović.

Napominje kako BiH želi da gradi dobre odnose sa svojim susjedima, a jedan od preduvjeta za to je suočavanje sa istinom i prošlošću, prenose Vijesti.ba.

- Suočavanje sa istinom i prošlošću našeg susjeda koji se zove Republika Srbija treba da dovede do toga da se priznaju presude međunarodnih i domaćih sudova u BiH, da se poštuju žrtve genocida, a ne da se negira i omalovažava genocid ili da se glorificiraju oni koji su ga izvršili. Treba da učine sve da oni koji su učinili genocid dođu pred lice pravde. To je elementarni uvjet za neke dobre odnose u cijelom regionu, pa i za odnose između BiH i Srbije - zaključio je Džaferović.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo