8°C
Mostar 10°C
Tuzla 12°C
Banja Luka °C
Bihać 10°C

03.06.2020 / 15:30 BiH - Zenica

Kasumović uručio ključeve stambenih jedinica porodicama pogođenim poplavama

Kasumović uručio ključeve stambenih jedinica porodicama pogođenim poplavama
Foto: FENA - Vijesti.ba

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović posjetio je naselje Gornja Vraca gdje je uručio ključeve osam novosagrađenih stambenih objekata odabranim korisnicima, čije su kuće uništene i teško oštećene u poplavama i klizištima 2014. godine.

Uručenjem ključeva ušlo se u završnu fazu realizacije projekta "Oporavak od poplava i klizišta iz maja i augusta mjeseca 2014. godine", kojeg zajednički implementiraju UNDP, organizacija "ASB SEE Office" i Grad Zenica.

- Sretan sam što će nakon punih šest godina od prirodne nesreće ove porodice ponovo imati vlastiti dom i da je došao kraj njihovoj agoniji. Ranije sam rekao da mi je ovo jedan od dražih projekata s obzirom na to da je problem nastao davno prije moga dolaska na mjesto gradonačelnika i da smo ga uspjeli realizovati uz podršku ASB-a, UNDP-a i naravno prijatelja iz Europske unije. Pomogao nam je i bivši specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark, počasni građanin Zenice. Nedavno nam je ponuđena pomoć u izgradnji još deset stambenih jedinica i trenutno su komisije na terenu, kako bi se izabralo još deset porodica kojima će biti izgrađene kuće - kazao je Kasumović.

Ulica Bistua Nuova ili naselje prema Gornjoj Vraci, nova je adresa šestočlane porodice Halilović čiju su kuću u Topčić Polju uništile nezapamćene poplave i klizišta, saopćeno je iz Grada Zenica.

- Klizište mi je odnijelo sve što smo gradili decenijama. Danas je moje novo rođenje, sa osmijehom primam ključeve kuće koje su sagradili donatori ASB, UNDP i Grad Zenica. Zahvaljujem se posebno gradonačelniku Kasumoviću koji se maksimalno angažovao da se ubrzaju radovi i da konačno imamo svoj dom - kazao je Zejnir Halilović.

Gradsko vijeće je 5. novembra 2018. godine i 18. februara 2019. godine, dodijelilo građevinsko zemljište u vlasništvu Grada Zenica osobama koje su izabrane u projektu oporavka od poplava i klizišta iz maja i augusta 2014. godine. Po nalogu Kasumovića svi korisnici projekta oslobođeni su plaćanja taksi, notarskih obrada i plaćanja geologa, a vrijednost jednog stambenog objekta iznosi od 60.000 do 90.000 KM.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo