14°C
Mostar 16°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 19°C
Bihać 16°C

03.06.2020 / 19:42 BiH - Predsjednik VSTV-a

Tegeltija odgovorio Sudu BiH: O argumentima stranaka se ne izjašnjava u medijima

Tegeltija odgovorio Sudu BiH: O argumentima stranaka se ne izjašnjava u medijima
Foto: Vijesti.ba

Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća odgovorio je na saopćenje Suda Bosne i Hercegovine navodeći da se ova pravosudna institucija "o argumentima i tvrdnjama stranaka u postupku, a VSTS je u ovom konkretnom slučaju stranka u...

...postupku, treba izjašnjavti u zakonom predviđenom postupku po pravnim lijekovima, a ne da putem medija odgovara na argumente stranaka".

- Potpuno je neprimjereno da Sud BiH u javnoj raspravi zastupa presudu protiv koje je najavljeno pravno sredstvo od strane stranke, a o kojem će taj isti sud odlučivati - naveo je Tegeltija u svom odgovoru.

Ovim se, kako je istakao narušava pretpostavka nepristrasnosti u drugostepenom postupku i uopće na taj način se dovodi u pitanje djelotvornost pravnog lijeka ukoliko sud unaprijed zauzima stav o o presudi na koju je najavljeno pravno sredstvo tom istom sudu.

- Presuda koju je donio Sud BiH u odnosu na pravilnik VSTS proizvodi pravno dejstvo u sitemu i donosilac pravilnika (VSTS) , u ovom slučaju odlučujući o podnošenju pravnih lijekova ima pravo da raspravlja o presudi koja ukida pravilnik čiji je donosilac, jer ulaganje pravnog lijeka zavisi od stava donosioca pravilnika o ispravnosti odluke na koju treba da se odluči da li će i koji pravni lijek upotrijebiti - smatra Tegeltija.

Sud BiH je ranije danas reagirao na izjave Milana Tegletije izrečene jučer u emisiji "Dan uživo" na N1. U svom saopćenju Sud BiH je naveo kako je izneseno niz netačnih informacija.


(Vijesti.ba / Avaz)

Izdvajamo