10°C
Mostar 14°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 3°C
Bihać 1°C

03.06.2020 / 19:48 BiH - Trolejbusi i stajališta

Sumnjive nabavke Fortine vlade: FUP izuzeo dokumente iz GRAS-a

Sumnjive nabavke Fortine vlade: FUP izuzeo dokumente iz GRAS-a
Foto: Vijesti.ba

Pripadnici Federalne uprave policije (FUP) danas su, po nalogu Tužilaštva Kantona Sarajevo (KS), iz prostorija KJKP GRAS izuzeli određenu dokumentaciju, potvrđeno je Feni u tom tužilaštvu. Iz Tužiteljstva su kazali kako u ovom trenutku ne mogu govoriti o detaljima vezanim za poduzete aktivnosti.

U Federalnoj upravi policije Feni su kazali da će aktivnosti na tom planu biti nastavljene.

Kako je poznato, GRAS je bio predmet interesovanja i Tužilaštva BiH, a posljednji put kada se radilo o akciji kodnog naziva "Tender", pokrenutoj u vezi s navodnim malverzacijama pri kupovini polovnih trolejbusa.

Sve je očiglednije da je bivša Vlada Kantona Sarajevo, s premijerom Edinom Fortom na čelu, potpisala je niz milionskih ugovora, koji nisu imali pravni osnov, te su oni predmet interesiranja agencija za borbu protiv korupcije i nadležnih tužilaštava.

Tako se saznalo, a Vijesti.ba su o tome pisale, da je u periodu dok je kod tadašnjeg čelnika Skupštine Elmedina Konakovića bio pečat, bivši SDP-ov ministar saobraćaja Adnan Šteta avansno isplatio u 4,6 miliona maraka „BS Telecom Solutionu“ za neizgrađena tramvajska stajališta. No nisu samo to bile sumnjive isplate.

Fortina Vlada je putem Ministarstva saobraćaja i Štete kupila 14 polovnih trolejbusa GRAS-u za 1,4 miliona KM, a novac je uplaćen i prije nego što je potpisan sporazum između Ministarstva i „GRAS-a“.

Tadašnja vlada je početkom 2019. godine kupila sedam trolejbusa GRAS-u putem pregovaračkog postupka. Cijena jednog trolejbusa iznosila je 100.000 KM. No, kako je kasnije ustanovljeno, jedan trolejbus prilikom uvoza koštao je oko 10.000 KM. Sredstva su, tvrde upućeni u Vladi KS, prebačena bez ikakvog pravnog osnova.

U julu 2019. od iste firme kupljeno je dodatnih sedam trolejbusa, koji su, također, plaćeni 100.000 po jednom vozilu, a novac je prebačen i prije objavljivanja tendera. Kako su mediji početkom godine izvještavali, oba puta ugovor je potpisan s firmom “GN Company” vlasnika Nermina Karasuljića, i oba puta GRAS-u su dostavljeni trolejbusi koji su uvezeni iz glavnog grada Švicarske.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo