°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

04.06.2020 / 09:05 Svijet - Deveta noć protesta

Završna obdukcija: Floyd umro od zastoja srca, bio zaražen koronavirusom

Završna obdukcija: Floyd umro od zastoja srca, bio zaražen koronavirusom
Foto: Reuters

Devetu noć zaredom Amerika ne spava, nastavljeni su prosvjedi diljem zemlje. Američki ministar obrane Mark Esper usprotivio se korištenju aktivnih vojnih snaga u suzbijanju prosvjeda.

U međuvremenu, ured državnog tužitelja Minesote priopćio je da je završena preliminarna istraga o smrti Georgea Floyda.

U Washingtonu broj okupljenih ispred Bijele kuće ponovno je bio veći no prethodnih dana, baš kao i prisutnost policije i Nacionalne garde.

U New Yorku su održani brojni prosvjedi, uglavnom mirni, no uhićen je velik broj onih koji nisu poštovali policijski sat, prenosi HRT.

U Minneapolisu erupcija zadovoljstva nakon uhićenja i podizanja optužnice protiv još trojice policajaca koji su sudjelovali u brutalnom privođenju Georga Floyda. Oni se terete za pomoć i poticanje u drugostupanjskom ubojstvu 46- godišnjeg Afroamerikanca.

Iz Portlanda dolaze impresivne snimke prosvjednika koji u potpunoj tišini 8 minuta leže na tlu s rukama na leđima.

Policijski sat i dalje je na snazi u velikom broju američkih gradova, a prema pisanju američkih medija policija je do sada ukupno uhitila više od devet tisuća prosvjednika.

Prvi put od početka prosvjeda zbog policijske brutalnosti i rasizma oglasio se bivši predsjednik Barack Obama. Podržao je mirne prosvjede, kazavši kako je samo njihov malen postotak nasilan.

- Sjetite se kako je ova zemlja osnovana prosvjedom, zove se Američka revolucija, kazao je.

Veliku pozornost izazvao je i medijski nastup bivšeg ministra obrane u Trumpovoj administraciji, generala Jima Matissa koji je u članku u magazinu "Atlantic“ podržao prosvjednike, a predsjednika Trumpa opisao kao prijetnju američkom Ustavu.

Na svojoj noćašnjoj objavi na Twitteru predsjednik Donald Trump ignorirao je  prosvjede, no izrazio je optimizam da je američka ekonomija u ranoj, ali snažnoj fazi oporavka.

Smrt Georgea Floyda izazvana je srčanim zastojem, zaključak je službenog patologa okruga Hennepin nakon završne obdukcije provedene nad tijelom Afroamerikanca ubijenog tijekom privođenja, za što je optužen bivši policajac Derek Chauvin te još trojica njegovih kolega koje se tereti za suučesništvo i nečinjenje.

U izvješću dr. Andrewa Bakera stoji da je Floydov vrat bio pritisnut kad je Chauvin koljenom nasjeo na žrtvu i tako je držao više od osam minuta, ali se u zaključku to ne spominje kao izravan uzrok smrti. Floydova obitelj je financirala nezavisnu obdukciju, u kojoj se kao uzrok smrti navodi "gušenje od stalnog pritiska".

U novom izvješću se navodi da je Floyd imao brojne masnice i posjekline na glavi, licu, ustima, ramenima, rukama i nogama, ali ne postoji dokaz da je bilo koja od tih ozljeda bila smrtonosna. U završnoj obdukciji navodi se da je Floyda bio srčani bolesnik i da je patio od visokog tlaka te da je nedavno bio pozitivan na koronavirus, no bez indikacija da je to imalo bilo kakvu ulogu u njegovoj smrti.

Inicijalno toksikološko izvješće pokazalo je umjerene razine fentanila i metamfetamina u tijelu žrtve.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo