14°C
Mostar 16°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 5°C
Bihać 2°C

04.06.2020 / 09:48 Svijet - Deveta noć protesta

Stotine hiljada demonstranata širom SAD-a, u New Yorku sukobi s policijom

Stotine hiljada demonstranata širom SAD-a, u New Yorku sukobi s policijom
Foto: Reuters

Više stotina hiljada demonstranata okupilo se u srijedu na ulicama najvećih američkih gradova zahtijevajući pravdu za ubijenog Afroamerikanca Georgea Floyda tokom hapšenja u Minneapolisu, kao i za ostale afroameričke žrtve policijske brutalnosti.

Uglavnom mirni protesti sa stotinama hiljada sudionika događali su se na ulicama New Yorka, Los Angelesa, Philadelphije, Washingtona, Atlante, San Francisca, Seattlea i drugih gradova.

U većini gradova nije bilo potrebe za intervencijom policijskih snaga, ali najmanje jedan policajac je ozlijeđen u sukobu s protestantima u New Yorku. Do sukoba je došlo kad su policajci spriječili demonstrantima napredovanje ulicama Brooklyna, a manja skupina koja se izdvojila je okružila policijski auto.

Prema izvještaju CNN-a tada je došlo do sukoba nakon kojeg je nekolicina demonstranata privedena.

Smirivanje situacije na ulicama američkih gradova mnogi pripisuju drugačijem pristupu policijskih snaga. Primjerice, u New Yorku su demonstrantima počeli dopuštati da ostanu na ulicama i iza vremena kad na snagu stupa proglašeni policijski sat.

"Naša poruka je došla do demonstranata", izjavio je poručnik Kevin Knapp iz Policijske uprave u Atlanti te dodao kako policija podržava 99 posto prosvjednika koji mirno protestuju, a da probleme stvara manjina.

"Svjesni smo da mora doći do sistemske promjene. No, suprotna strana mora i nas razumijeti", zaključio je Knapp, čija su šestorica kolega privedena pod optužbom za prekoračenje ovlasti i pretjeranu primjenu sile protiv dvije osobe koje su poslije identificirane kao studenti.

U Washingtonu je policajcima u održavanju reda i mira pomagala Nacionalna garda.

(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo