4°C
Mostar 9°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 8°C
Bihać 7°C

04.06.2020 / 13:50 Regija - Beograd

Uhapšen načelnik VMA i profesor na Medicinskom fakultetu

Uhapšen načelnik VMA i profesor na Medicinskom fakultetu
Foto: RTS - Vijesti.ba

Načelnik nefrologije na Vojnomedicinskoj akademiji Ðoko Maksić koji je i profesor Medicinskog fakulteta, uhapšen je zbog sumnje da je uzimao mito od pacijenata. 

Vijest o hapšenju šokirala je zaposlene na VMA, s obzirom da je Maksić jedan od najvećih stručnjaka u Srbiji iz svoje oblasti i omiljeni kolega među zaposlenima.

On se na saslušanju u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu u srijedu branio ćutanjem, nakon čega mu je Viši sud, na prijedlog tužilaštva, odredio pritvor do 30 dana, rekla je za Tanjug portparol tužilaštva Irena Bjeloš.

Tri pacijenta koja su mu davala mito na saslušanju su priznala krivicu i zaključila sporazume sa tužilaštvom na uslovne kazne zatvora, a sporazume treba da potvrdi sud.

Ð.M, koji je praćen duže vrijeme u saradnji tužilaštva i Ministarstva odbrane.

On se sumnjiči da je u dužem vremenskom periodu tokom 2020. godine od većeg broja pacijenata uzeo novac za ljekarske preglede, suprotno naredbi nadleznih organa koja se odnosi na prijem pacijenata koji ne ispunjavaju uslov hitnosti.

Istraga treba da utvrdi da li je od još nekih pacijenata uzeo mito.

Hapšenje je uznemirilo sve zaposlene na VMA.

“Svi smo u šoku. Dr Maksić je jedan od najboljih među nama. On je najzaslužniji za transplantaciju bubrega koja se godinama izvodi na VMA. Ne znamo šta da mislimo, sve nas je ovo mnogo uzbudilo” ispričali su za Nova.rs ljekari sa VMA sa kojima smo razgovarali nakon viesti o hapšenju dr Maksića.


(Vijesti.ba / nova.rs)

Izdvajamo