3°C
Mostar 7°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 7°C
Bihać 6°C

04.06.2020 / 20:12 BiH - Općinsko vijeće Novi Grad

Pohvale Civilnoj zaštiti za organiziranost i rad u protekla dva mjeseca

Pohvale Civilnoj zaštiti za organiziranost i rad u protekla dva mjeseca
Foto: Vijesti.ba
Uz podršku velike većine vijećnika, Općinsko vijeće Novi Grad Sarajevo na današnjoj je sjednici usvojilo Izvještaj o izvršenju budžeta i godišnji obračun Općine Novi Grad Sarajevo za 2019. godini.

Izvršenje prihoda u prošloj godini ostvareno je u procentu od 99,66 posto, i ocijenjeno je izuzetno uspješnim i najbolje ostvarenim rezultataom u periodu nakon rata.

Najviše pažnje vijećnici su posvetili Informaciji o provedenim aktivnostima i preventivnim mjerama na sprečavanju širenja koronavirusa i zaštite zdravlja stanovništva u vrijeme proglašenja stanja prirodne i druge nesreće. Vijeće je u potpunosti podržalo sve aktivnosti koje je provela Civilna zaštita i pohvalilo rad Štaba CZ, Službe CZ i svih drugih službi koje su dale doprinos u prevazilaženju stanja uzrokovanog pandemijom koronavirusa.

Većina vijećnika pohvalila je način organizacije Civilne zaštite, imanovanje povjerenika u svim mjesnim zajednicama, vršenje stalne i kontinuirane dezinfekcije svih dijelova Novog Grada, ali i podrške ustanovama koje su bile na prvoj liniji borbe protiv koronavirusa.

„Lijepo je bilo svjedočiti jednoj situaciji gdje su svi vijećnici, bez obzira na političku pripadnost, prepoznali i dali pohvale radu Civilne zaštite Općine Novi Grad u periodu pandemije. Pohvalili su i mjere podrše privredi u prevazilaženju posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusa,  i one mjere koje se tiču davanja na besplatno korištenje poljoprivrednog zemljišta našim građanima za poljoprivredne svrhe. Nadam da ćemo u ovakvom tonu i druge pozitivne aktivnosti uspjeti da realiziramo“, kazao je općinski načelnik Semir Efendić.

U Novom Gradu već 20 dana nema osoba pozitivnih na COVID-19

Sjednici je prisustvovao i direktor Doma zdravlja „Novi Grad“ dr. Abel Baltić koji je prisutne informisao o aktivnostima koje su uz podršku Općine provedene kako bi broj zaraženih stanovnika općine Novi Grad bio sveden na minimum.
U svom izlaganju dr. Baltić iskazao je zahvalnost Općini Novi Grad koja je promptno reagovala i osigurala neophodnu zaštitnu opremu, dezinfekciona sredstva i drugu materijalno - tehničku opremu, koju ova zdravstvena ustanova, koja je ujedno i najveći dom zdravlja u BiH, nije imala u vrijeme pojave pandemije u Kantonu Sarajevo. Također je kazao da je zahvaljujući brzoj reakciji Civilne zaštite i uposlenika Doma zdravlja, niti jedan uposlenik Doma zdravlja nije bio zaražen u tom periodu, iako je ljekarski tim radio sa znatno manjim kapacitetima od potrebnih. Naveo je da već dvadeset dana nema registriranih osoba pozitivnih na COVID-19. Istakao je i činjenicu da Dom zdravlja „Novi Grad“ opslužuje potrebe oko 130.000 stanovnika, te da ovoj ustanovi, na osnovu broja pacijenata nedostaje još 160 uposlenika. Naglasio je da umjesto 61 doktora porodične medicine trenutno radi 29, tako da jedan doktor, u prosjeku dnevno primi 120 pacijenata.

Tokom sjednice naglašen je problem o kojem će se održati posebna press konferencija, a tiče se upravo nedostatka kadra u Domu zdravlja „Novi Grad“, koji je alarmantan već duži vremenski period. Obzirom na to da je Općinsko vijeće sa vanredne sjednice 28. marta, uputilo zaključak Vladi Kantona Sarajevo kojim traži da pronađe način da po hitnoj proceduri uposli nedostajući kadar u JU Dom zdravlja KS, te da do sada nema reakcije od nadležnih institucija Kantona, Ministarstva zdravstva, zaključeno je da se mora poduzeti nešto da se to stanje hitno promijeni, jer ono može ugroziti zdravlje stanovništva kako je to učinila i sama pandemija.

Poslovni subjekti oslobođenji plaćanja zakupnine za protekla dva i po mjeseca

Vijeće je donijelo Odluku o načinu obračuna i plaćanja zakupnina za korištenje poslovnih prostora i skloništa Općine Novi Grad Sarajevo u vrijeme proglašenja stanja prirodne i druge nesreće, kojom se zakupci poslovnih prostora i skloništa kojima je naredbom štabova civilne zaštite bio zabranjen ili otežan rad, oslobađaju plaćanja zakupnine za protekla dva i po mjeseca, tačnije od proglašenja vanrednog stanja, 17. marta do 31. maja tekuće godine. Ova Odluka odnosi se na ugostiteljske, trgovačke i obrtničke djelatnosti, zatim frizerske i kozmetičke salone i druge uslužne djelatnosti. Plaćanja zakupnine za protekla dva mjeseca oslobođeni su i poslovni subjekti koji su u aprilu i maju imali pad prometa preko 40 posto.   

„Zlatna plaketa odbrane općine Novi Grad Sarajevo“ posthumno „zlatnom ljiljanu“ Muzaferu Mešiću

Jednoglasno je donesena Odluka o dodjeli općinskih priznanja pojedinačne i kolektivne „Zlatne plakete odbrane općine Novi Grad Sarajevo“, koja će biti dodijeljena na Dan odbrane općine Novi Grad i bitke za brdo Žuč – 8. juna, na svečanoj sjednici koja će se tim povodom održati u multimedijalnoj sali Općine.

Vijeće je donijelo Odluku da se pojedinačna „Zlatna plaketa odbrane općine Novi Grad Sarajevo“ posthumno dodijeli rahmetli Muzaferu Mešiću, komandantu 1. bataljona 2. Viteške motorizovane brigade, dobitniku najvišeg ratnog priznanja „Zlatni ljiljan“, za izuzetne zasluge u odbrani općine Novi Grad Sarajevo i BiH u odbrambeno - oslobodilačkom ratu.

Zlatna plaketa odbrane općine Novi Grad“ bit će dodijeljena je Muazu Suljagiću, komandantu 3. motorizovanog bataljona 2. Viteške motorizovane brigade za izuzetne zasluge u odbrani općine Novi Grad Sarajevo i Bosne i Hercegovine u odbrambeno - oslobodilačkom ratu 1992-1995. godine.

Kolektivna „Zlatna plaketa odbrane općine Novi Grad Sarajevo“ dodijeljena je Odredu Teritorijalne odbrane Mojmilo. Odred Mojmilo formiran je od grupa i dobrovoljaca brda Mojmilo na samom početku suprotstavljanja agresiji bivše JNA i srpsko-crnogorskog agresora s ciljem zaštite naselja i najgušće naseljenog dijela Novog Grada i odbrane Sarajeva i Bosne i Hercegovine. Zona djelovanja odreda Mojmilo bila je od spoja ulice Milinkladska – Vrbovska do kuća Trapara na cesti Lukavica – Dobrinja. Odred je brojao 1.150 boraca raspoređenih u devet četa, a bio je među prvim jedinicama TO koja se suprotstavila agresoru i zaslužan je za odbranu vodovoda Mojmilo.

Na današnjoj sjednici usvojen je i Izvještaj o utrošku sredstava boračkih udruženja za odobrene projekte januar – decembar 2019. godine sa mišljenjem Službe za boračka pitanja, rad, socijalna pitanja i zdravstvo, kao i Izvještaj o utrošku odobrenih sredstava za podršku održivom povratku raseljenih lica u 2019. godini, te Program obilježavanja značajnih datuma, ličnosti i događaja iz perioda odbrambeno - oslobodilačkog rata 92-95 i NOR-a 41-45 u 2020. godini.
 
 

(Vijesti.ba)

Izdvajamo