9°C
Mostar 11°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 10°C

05.06.2020 / 08:35 KORONAVIRUS - BIHAMK

Tokom pandemije smanjen broj saobraćajnih nesreća za 33,4 posto

Tokom pandemije smanjen broj saobraćajnih nesreća za 33,4 posto
Foto: Fena / Vijesti.ba
U skladu s prikupljenim statističkim podacima od nadležnih institucija, na bosanskohercegovačkim cestama u martu i aprilu 2020. godine dogodila se 3.531 saobraćajna nesreća što je u odnosu na isti period 2019. godine smanjenje od 1.831 saobraćajne nesreće, odnosno 33,4 posto.

Kako je u izjavi za Fenu kazala Maja Domazet-Čupović iz Sektora za sigurnost saobraćaja BIHAMK-a, tokom proglašenja stanja nesreće prouzrokovanom koronavirusom na cestama u Bosni i Hercegovini poginulo je 29 osoba, dok je u istom periodu 2019. godine smrtno stradalo 47 osoba, što je smanjenje od 38,3 posto.

- U tom periodu 2020. godine 140 osoba zadobilo je teže povrede, dok je 2019. godine 231 osoba teže povrijeđena što predstavlja smanjenje od 40 posto - dodala je Domazet-Čupović.

Posmatrajući navedene podatke vidljivo je da je broj saobraćajnih nesreća i njihovih posljedica značajno manji u periodu mart-april 2020. godine u odnosu na isti period prošle godine.

Međutim, podvukla je, ukoliko se u obzir uzme frekvencija cestovnog saobraćaja ove godine u odnosu na prošlu godinu, koji je prema procjenama zbog restriktivnih mjera ograničenja kretanja bio značajno manji, može se sa sigurnošću tvrditi da je broj saobraćajnih nesreća, kao i broj poginulih i povrijeđenih osoba u odnosu na prosječni dnevni saobraćaj, značajno veći nego prošle godine.

- Na osnovu medijskih izvještaja nakon prestanka proglašenja nesreće u BiH, primijetili smo da je došlo do značajnog broja poginulih osoba u saobraćajnim nesrećama te apeliramo na vozače da voze oprezno i poštuju saobraćajna pravila i propise - dodala je.

Inače, kada je u pitanju broj saobraćajnih nesreća i broj stradalih osoba u Bosni i Hercegovini u odnosu na regiju i Evropsku uniju, BiH je u samom vrhu te statistike.

- Statistički gledano, u BiH oko 70 osoba stada u saobraćajnim nesrećama na milion stanovnika, dok je evropski standard 48 poginulih na milion stanovnika - zaključila je Maja Domazet-Čupović iz Sektora za sigurnost saobraćaja BIHAMK-a.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo