3°C
Mostar 8°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 5°C
Bihać 3°C

05.06.2020 / 13:35 Politika - Izvršenje budžeta

Vlada FBiH: Prihodi u prva tri mjeseca veći za 3,6 posto

Vlada FBiH: Prihodi u prva tri mjeseca veći za 3,6 posto
Foto: Vijesti.ba
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine danas  se na sjednici upoznala o konsolidiranom izvještaju o izvršenju budžeta Federacije BiH, kantona, općina i finansijskih planova vanproračunskih fondova Federacije BiH za razdoblje januar - mart 2020. godine.

Ukupni ostvareni prihodi u tom razdoblju iznose 2,236 milijardi KM, što je za 77,4 miliona KM ili za 3,6 posto više u odnosu na prva tri mjeseca prethodne godine, a ostvarenje u odnosu na plan je 22,9 posto.

Ukupni rashodi iznosili su 1,83 milijardi KM, te su za 107,1 miliona KM ili za 6,2 posto više u odnosu na isti period prethodne godine, a ostvarenje u odnosu na plan je 19,9 posto.

Za razdoblje januar - mart 2020. godine su sve razine vlasti FBiH ostvarile pozitivan finansijski rezultat od 301,6 miliona KM. U istom razdoblju prethodne godine također je ostvaren pozitivan finansijski rezultat od 366,7 miliona KM.

Ukupan finansijski rezultat na razini budžeta Federacije BiH iznosi 102,6 miliona KM, dok je lani iznosio 113,5 miliona KM. Ukupan rezultat na razini kantona iznosi 128,4 miliona KM, u poređenju sa 138,1 miliona KM ostvarenih godinu ranije.

Općine su ostvarile ukupan finansijski rezultat od 82,8 miliona KM, dok je u istom razdoblju 2019. godine iznosio 80,4 miliona KM. Ukupan finansijski rezultat sektora socijalne zaštite, odnosno vanproračunskih fondova, iznosi -12,2 miliona KM, dok je u istom period prošle godine iznosio 34,7 miliona KM.

Mjere za ublažavanje posljedica u turizmu i ugostiteljstvu

Vlada Federacije BiH se danas na sjednici upoznala o informaciji Federalnog ministarstva okoliša i turizma o stanju u turističko-ugostiteljskom sektoru u Federaciji BiH, te prihvatila niz mjera za ublažavanje negativnih posljedica nastalih širenjem koronavirusa.

Mjere, između ostalog, predviđaju prolongiranje dospjelih postupaka ponovne kategorizacije (rekategorizacija) smještajnih objekata iz nadležnosti Federalnog ministarstva okoliša i turizma po službenoj dužnosti sve do 1.1.2021. godine, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Prema službenim podacima Odsjeka za ugostiteljstvo za 2020. godinu, za rekategorizaciju su dospjela 23 objekta, a ukupan iznos takse za dospjele rekategorizacije iznosi 34.500 KM. Svrha ove mjere je da se obaveze hotelijera za plaćanje takse prolongiraju na 2021. godinu.

Ostale mjere uključuju nastavak saradnje s međunarodnim institucijama i organizacijama s ciljem unaprjeđenja turističko-ugostiteljskog sektora, praćenje smjernica i preporuka Svjetske zdravstvene organizacije, Svjetske turističke organizacije i Evropske komisije, te informisanje turističko-­ugostiteljskog sektora o njima.

Također, predviđena je i intezivnija saradnja sa subjektima koji se bave promocijom bosanskohercegovačke turističke ponude s ciljem regionalne promocije domaćeg turizma.

Nacionalnom parku 'Una' odobreno pola miliona KM

Vlada Federacije BiH danas je na sjednici usvojila Program utroška sredstava namijenjenih Nacionalnom parku Una, a utvrđenih Budžetom FBiH za 2020. godinu Federalnom ministarstvu okoliša i turizma, u iznosu od 500.000 KM.

Ta sredstva bit će dodijeljena JP Nacionalni park Una za finansiranje troškova rada i funkcioniranja, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Federalno ministarstvo okoliša i turizma sklopit će ugovor o namjenskom prijenosu sredstava na transakcijski račun tog nacionalnog parka, koji će dodijeljena sredstva utrošiti u skladu s Planom i programom koji je usvojilo ovo ministarstvo.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo