7°C
Mostar 12°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 11°C
Bihać 10°C

05.06.2020 / 16:22 BiH - Šef Delegacije EU

Sattler: Nismo zadovoljni pravosuđem, analiziramo rad VSTV-a

Sattler: Nismo zadovoljni pravosuđem, analiziramo rad VSTV-a
Foto: Vijesti.ba

U Tuzli je danas svečeno otvorena zgrada Općinskog suda izgrađena zahvaljujući donaciji EU, a šef Delegacije EU-a Johann Sattler prilikom otvaranja zgrade poručio je da je EU uradio svoj dio posla, a sada je sve na bh. pravosuđu.

Rekao je da je ovo vjerovatno najljepši i najbolje opremljeni općinski sud u BiH.

-  U posljednjih nekoliko godina potrošili smo oko 20 miliona eura na opremanje pravosudnih institucija u cijeloj BiH, a gotovo polovina sredstava je otišla u Tuzlanski kanton. Ovo je samo jedan dio jednačine, a drugi je funkcionalno pravosuđe, da građani imaju vladavinu zakona i da su svi jednaki pred zakonom. Nismo zadovoljni onime što trenutno vidimo. Mi smo svoj posao uradili sada je na bh. pravosuđu da popravi rezultate i donese pravdu svim građanim,  rekao je Sattler i dodao:

- Nismo zadovoljni bh. pravosuđem, a to je za nas pitanje broj jedan. Priebeov izvještaj koji smo imali krajem prošle godine bio je jasan. Mi očekujemo rezultate jer ako trošite novac na nešto, morate zahtijevati rezultate. Analiziramo rad VSTV-a, očekujemo puno više od njih, ali i od zakonodavaca očekujemo izmjene Zakona o VSTV-u. Očekujemo upostavljanje jedinica za integritet u VSTV-u, a izmjene zakona bi trebale omogućiti kontrolu imovinskih kartona nosilaca pravosudnih funkcija - rekao je ambasador Sattler.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo