9°C
Mostar 12°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 11°C

06.06.2020 / 16:19 BiH - Na lokalitetu Duboki potok

Na Vlašiću pronađena lokacija s posmrtnim ostacima više osoba

Na Vlašiću pronađena lokacija s posmrtnim ostacima više osoba
Foto: Tužilaštvo BiH - Vijesti.ba

Na lokalitetu Duboki potok, u općini Skender Vakuf/Kneževo, na nepristupačnoj lokaciji, pronađeni su posmrtni ostaci iz proteklog rata, a pretpostavlja se da se na tom mjestu nalaze posmrtni ostaci više osoba.

Tužilac i stručni saradnik iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine koordinirali su proces pripreme i osiguranja lokacije, radi provođenja ekshumacije na lokalitetu Duboka-Duboki potok na planini Vlašić.

Na izuzetno nepristupačnoj lokaciji u planinskom području pronađeni su posmrtni ostaci za koje se pretpostavlja da pripadaju žrtvama bošnjačke nacionalnosti iz mjesta Večići-Kotor Varoš, koji su se u novembru 1992. godine preko Vlašića pokušavali prebaciti do Travnika.

Tokom procesa ekshumacije bit će angažirani stručni deminerski i alpinistički timovi, kako bi se lokacija uspjela u potpunosti pretražiti, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Osim predstavnika Tužilaštva BiH na lokaciji su bili prisutni i predstavnici Instituta za nestale osobe, kao i predstavnici preživjelih žrtava, a lokaciju osiguravaju policijski djelatnici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske.

Ekshumacija će biti nastavljena u narednom periodu.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo