8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 11°C

06.06.2020 / 19:14 KORONAVIRUS - Nakon dva mjeseca

Erdogan naglo ukinuo odluku o ostanku kod kuće, Istanbul bio pun ljudi

Erdogan naglo ukinuo odluku o ostanku kod kuće, Istanbul bio pun ljudi
Foto: EPA - Vijesti.ba

Turci su izišli van u subotu, tokom prvog vikenda bez mjera karantene u gotovo dva mjeseca, dan nakon što je predsjednik Tayyip Erdogan iznenada ukinuo uredbu o ostanku kod kuće.

Kafići, restorani i druga mjesta ponovno su otvoreni u ponedjeljak, dok se stopa zaraze usporava. Ukinuta su i ograničenja za međugradska putovanja.

U subotu su ljudi preplavili plaže i obale u Istanbulu, a stotine su čekale u redu za ulazak u park.

Drugi su kupovali sladoled na vrućem vremenu - po novim higijenskim pravilima. U Ankari su izletnici izazvali prometne gužve.

"Zadnji put bila sam ovdje prije 70 dana", rekla je Gulay Cevik, domaćica u Istanbulu koja je pecala u okrugu Eminonu. "Uvijek bih došla ovdje loviti ribu, ali od epidemije morali smo se malo zaštititi. Ali stvarno mi je nedostajalo", dodala je.

Cevdet Akaydan, 23-godišnji državni službenik, kupao se s prijateljima uz obalu u zapadnom Istanbulu.

"Stvarno je lijepo, vrlo čisto i cool trenutno, opušta vas", rekao je. "Svi bi trebali doći i ući u vodu ... Ne možete to objasniti, morate to doživjeti."

Međutim, Erdogan je izrazio zabrinutost da bi se zaraza mogla vratiti. U petak je prijavljeno 930 novih slučajeva, nakon smanjenja na 786 ranije u sedmici.

Do sada je od virusa u Turskoj umrlo 4648 ljudi, a 168.340 je zaraženo.


(Vijesti.ba / Hina)




Izdvajamo