15°C
Mostar °C
Tuzla 21°C
Banja Luka 19°C
Bihać 16°C

07.06.2020 / 10:32 Košarka - Poginuo u 28. godini

Prije 27 godina poginuo je Dražen Petrović

Prije 27 godina poginuo je Dražen Petrović

Na današnji dan prije 27 godina poginula je legenda hrvatske košarke Dražen Petrović.

Nakon utakmice protiv Slovenije u kvalifikacijama za Eurobasket Dražen je odlučio krenuti na put iz Njemačke automobilom u pratnji svoje djevojke, Njemice Klare Szalantzy i Hilal Edebal, djevojke koja je u trenutku tragične nesreće sjedila na zadnjem sjedalu Golfa u kojem je Dražen poginuo.

Dok se ostatak hrvatske reprezentacije vraćao zrakoplovom iz Poljske, Dražen je krenuo iz Frankfurta, a u Münchenu se dogodila tragična nesreća kada se Golf zabio u kamion. Dražen je izletio kroz staklo i poginuo, turska košarkašica Edebal završila je u komi i s amnezijom, a Klara je prošla s lakšim ozljedama.

Uspomena na Dražena ostaje i 27 godina kasnije. S 13 godina počeo je igrati košarku na šibenskom Baldekinu, a dvije godine kasnije je ušao u prvu momčad. Sjajne partije u tinejdžerskim godinama mu 1984. donose transfer u Cibonu gdje osvaja dva naslova europskog prvaka, a već u prvoj sezoni uzeo je jugoslavensko prvenstvo i kup.

Postao najbolji europski košarkaš pa se dokazao i u NBA-u

Nakon četiri sezone u Ciboni odlazi u Real Madrid gdje već u prvoj sezoni uzima naslove španjolskog i europskog prvaka, a osvojio je i španjolski kup.

Kao najbolji europski košarkaš Dražen je otišao u najjaču svjetsku ligu, u NBA, gdje je stigao u Portland Trail Blazerse. U vremenu kada europski košarkaši nisu imali status i poštovanje ostatka košarkaškog svijeta kao danas, Dražen je u Portlandu proveo dvije sezone većinom na klupi uz mizernu minutažu.

Potom je otišao u New Jersey Netse gdje je pokazao koliko je sjajan košarkaš. Tamo je postao jedan od najboljih šutera NBA lige, a Hrvatsku je vodio do srebra na Olimpijskim igrama u Barceloni gdje s reprezentacijom ipak nije mogao u finalu protiv originalnog američkog Dream Teama s Jordanom, Magicom, Pippenom, Barkleyjem i ostatkom najboljih svjetskih košarkaša.

Dražen je preminuo s 28 godina, ali uspomena na njega ne blijedi ni 27 godina kasnije. Nakon smrti dobio je Dom košarke i muzej u Zagrebu. Uvršten je u košarkašku Kuću slavnih, a njegov broj 3 umirovljen je na vrhu dvorane Netsa.


(Vijesti.ba / Index.hr)

Izdvajamo