0°C
Mostar 6°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 4°C
Bihać 3°C

14.06.2020 / 17:50 SHOW - Angelina Jolie

Kako bi se riješio problem rasizma zakoni i politike moraju se mijenjati

Kako bi se riješio problem rasizma zakoni i politike moraju se mijenjati
Angelina Jolie / Vijesti.ba
Slavna glumica Angelina Jolie nedavno je govorila o problemu rasizma, s obzirom da i sama odgaja kćerku Afroamerikanku, otkrila je s čime se bori te se osvrnula na proteste u Americi.

Kazala je da je sistem koji je štiti nepodnošljiv. Jolie i njen bivši suprug, glumac Brad Pitt, imaju šestero djece u dobi od 11 do 18 godina.

Njihovo treće najstarije dijete, 15-godišnju Zaharu, Jolie je usvojila iz sirotišta u Etiopiji kad joj je bilo šest mjeseci.

U razgovoru za Harper's Bazaar, glumica i humanitarka poručila je da se zakoni i politike moraju promijeniti kako bi se riješio strukturalni rasizam, piše Independent.

"Moramo napredovati u smislu suosjećanja i dobrih namjera prema zakonima i politikama koji se zapravo bave strukturalnim rasizmom. Prestanak zloupotrebe u radu policije samo je početak. To daleko prevazilazi sve aspekte društva, od našeg obrazovnog sistema do naše politike", kazala je Jolie.

Ona se osvrnula i na trenutne proteste protiv policijske brutalnosti i rasne nepravde nakon smrti Afroamerikanca George Floyda 25. maja.

"Osjeća se kao da se svijet probudi, ljudi forsiraju odgovornost vlade, što je sasvim normalno. Vrijeme je da napravimo promjene u našim zakonima i našim institucijama, slušajući one koji su najviše pogođeni i čiji su glasovi isključeni", smatra Jolie.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo