8°C
Mostar 10°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 10°C

18.06.2020 / 08:01 Kultura - Veče poezije

U Brčkom obilježena stogodišnjica Šimićeve zbirke 'Preobraženja'

U Brčkom obilježena stogodišnjica Šimićeve zbirke 'Preobraženja'
Foto: FENA - Vijesti.ba

Sinoć je u Domu HKD „Napredak“ Brčko distrikt BiH u povodu stote godišnjice objavljivanja pjesničke zbirke „Preobraženja“ Antuna Branka Šimića priređena večer poezije ovog pjesnika.

Program su u saradnji sa mladim članovima brčanskog „Napretka“ realizirale profesorice hrvatskog jezika Marija Buconjić i Katarina Marošević, uz tehničku podršku Ivana Šarčevića, profesora katoličkog vjeronauka.

Mladi članovi „Napretka“ su govorili Šimićeve stihove te izveli umjetnički performans kojim su željeli ukazati na nadvremenska značenja Šimićevih stihova.

- Mladima je Šimićeva poezija bliska zato što djeluje jednostavno i zato što progovara o temama na način na koji  je oni mogu prepoznati kao nešto svoje. To je poezija oslobođena deskriptivnog, njezin  naglasak je na glagolima zbog čega taj škrti  pjesnički izraz djeluje kao krik- izjavila je za Fenu Marija Buconjić. On je kazala da je Šimićevo pjesništvo puno boja, ritma i zvuka,  oslobođeno vezanosti stiha i koncizno te je i zbog toga blisko i današnjem čitatelju.

Katarina Marošević je kazala da dubina duše koja je ispisana u Šimićevim stihovima modernom čitatelju daje znak kako može jedna duša pisati, na koji način može iznijeti i ljubav i smrt, i svjetlo i tamu.

- Šimić je jedan od književnika koji je tako mlad mogao tako zrelo pisati, i ozbiljno pristupiti svojoj poeziji, tako da smo vidjeli večeras kako ga i oni najmlađi kao i oni znatno stariji, mogu podjednako intenzivno doživljavati - naglasila je Marošević.

Predsjednik brčanske podružnice  HKD Napredak fra Mirko Jozić  je izjavio da je u okviru programa rada HKD „Napredak“ podružnica Brčko predviđeno da u narednom periodu, između ostalog, budu predstavljena velika pjesnička imena ovoga podneblja a da je Šimić najbolji izbor za početak te aktivnosti.

 - Šimić je zapravo onaj ničeovski duh kod nas, on je  otvorio sva duhovna područja stavljajući na njih znak pitanja, on je otvorio prostor za nova kazivanja, nova istraživanja, nova tumačenja sebe, svijeta i društva u kojem živimo- kazao je fra Mirko Jozić.

Zbirku „Preobraženja“ Šimić je objavio 1920.godine u 22 godini života a posvećena je njegovoj djevojci Tatjani Marinić. Šimićeva poezija je karakteristična po odsustvu interpunkcije i slobodnom stihu, koji je Šimić prvi donio u hrvatsku književnost, a zbirku „Preobraženja“ mnogu smatraju kamenom temeljcem modernog hrvatskog pjesništva.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo