1°C
Mostar 6°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 2°C
Bihać -2°C

26.06.2020 / 15:12 BiH - Direktor Agencije

Zaokret u aferi: Zolak osumnjičen u predmetu 'Respiratori'

Zaokret u aferi: Zolak osumnjičen u predmetu 'Respiratori'
Foto: Arhiv - Vijesti.ba

Aleksandar Zolak, direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, ispitan je u svojstvu osumnjičenog u sklopu istrage o nabavci respiratora u FBiH.

Objavile su ovo danas "Nezavisne" pozivajući se na izvore iz Tužilaštva BiH.

Prije nekoliko dana su pripadnici SIPA-e pretresli sjedište Agencije za lijekove i medicinska sredstva u Banjaluci, kao i Zolakov službeni automobil.Inspektori su tada izuzeli veći količinu dokumentacije u vezi sa aferom "Respiratori" i firmom "Srebrena malina".

Tužilaštvo BiH i ranije je saslušavalo Zolaka, no u svojstu svjedoka. U javnosti se tada postavilo pitanje - zašto Zolak nema status osumnjičenog u predmetu, ako se zna da je upravo agencija koju vodi izdala dozvolu firmi "Srebrena malina" za uvoz medicinske opreme.

Inače, kako su Vijesti.ba ranije objavile,  sumnja koja se u cijeloj priči stavlja na teret premijeru FBiH Fadilu Novaliću je ta da je navodno od direktora Zolaka zahtijevao da firmi “Srebrena malina” izda dozvolu za uvoz medicinske opreme. Međutim, kako su saznale Vijesti.ba saznaju, ove tvrdnje nisu tačne niti je tačno da je Novalić na ovu ili bilo koju drugu temu uopće razgovarao sa Zolakom ili nekim drugim iz pomenute agencije.

Tačno je to da je u vrijeme pandemije bilo komunikacije između članova Ureda premijera i nadležnih iz Agencije. Ali, nije se razgovaralo samo o dozvoli za “Srebrenu malinu” već za još neke firme. Jedna od njih je i "Violeta" kojoj je dozvola bila potrebnavza uvoz medicinske opreme u okviru donacije bolnicama u BiH. Naši izvori kažu da je Agencija članovima Ureda premijera FBiH tek saopćila procedure koje je potrebno ispuniti da bi ove firme dobile dozvolu za uvoz. Iz toga se dalo zaključiti da Ured premijera FBiH nije imao presudan uticaj na izdavanje dozvola, niti Vlada ima nadležnost nad ovom agencijom koja je na državnom nivou.


Na koji je način “Srebrena malina” dobila dozvolu za sada je nepoznanica na koju odgovor imaju Agencija i direktor Zolak.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo