13°C
Mostar 15°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 18°C
Bihać 14°C

26.06.2020 / 18:29 Kultura - Sarajevo

U galeriji 'Mak' otvorena izložba 'Kreativnost u slobodno vrijeme 2020'

U galeriji 'Mak' otvorena izložba 'Kreativnost u slobodno vrijeme 2020'
Foto: FENA - Vijesti.ba

Izložba pod nazivom "Kreativnost u slobodno vrijeme 2020" otvorena je u petak u Galeriji "Mak" Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine.

Postavka, upriličena u organizaciji Udruženja građana češkog porijekla "Češka beseda" Sarajevo, sadrži 25 panoa s fotografijama kreativnih radova članova ovog udruženja, korespondirajući na određen način s aktuelnim trenutkom pandemije koronavirusa.

Radovi članova "Češke besede" prikazuju različite prizore iz života evropskih gradova i zemalja, svjedočeći jedinstvo kreativnog izraza i inspiraciju koja se prelijeva preko svih ovozemaljskih granica, nudeći duhovnu dimenziju kao mjeru umjetničkog pristupa stvarnosti i svijetu koji nas okružuje.

Predsjednica Udruženja građana češkog porijekla "Češka beseda" Sarajevo Jovanka Manzalović-Šalaka Feni je kazala kako se radi o sedmoj po redu izložbi iz serijala "Kreativnost u slobodno vrijeme", te 17. u sklopu ciklusa "Česi u BiH".

- Interesantno je da je izložba nastala u periodu proglašenja pandemije Covida-19, što je predstavljalo izazov za naše članove da se okupe putem novih online mogućnosti, tako da su oni s oduševljenjem prihvatili da izdvoje vlastite fotografije, od čega su neke nastale u minulom periodu - podsjeća Manzalović-Šalaka.

Istovremeno, navodi kako postavka na najbolji način oslikava period koji je iza nas, izražavajući očekivanje da će prezentacija umjetničkog stvaralaštva članova Udruženja biti nastavljena u kontinuitetu.

Potpredsjednica "Češke besede" Leona Sabolek, zadužena za kulturu, kazala je kako je aktuelnoj, prethodila virualna izložba s obzirom na novonastalu situaciju, uzrokovanu pandemijom koronavirusa.

Dodala je kako su predstavljeni radovi u značajnoj mjeri orijentirani na stanje u vezi s Covidom-19 i reakcijama koje je novonastala situacija proizvela.

Sabolek navodi kako postavka sadrži i određen broj njenih fotografija koje svjedoče o Česima, odnosno kraju (južna Češka, Moravska) iz kojeg potiče njen djed, a koji je sudjelovao u izgradnji Sarajeva.     

Kako je prilikom otvaranja izložbe rečeno, "postavka je nastala u vrijeme kada su muzeji, koji ljubomorno čuvaju bh. historiju, koji pohranjuju našu prošlost i pomno zapisuju našu sadašnjost, zatvoreni, kada se u svim obrazovnim ustanovama nastava odvija ‘online’, kada se niz tobogane u sarajevskim parkovima ne spuštaju djeca, kada pripadnici generacije 65+ kao dio društva sa dalekosežnim sjećanjem mogu samo kroz prozor komunicirati sa ostalim svijetom i kada se svi oni, između dobi od 18 i 65, na sreću onih najmlađih i onih u poznijim godinama, pokušavaju činiti novonastalu stvarnost podnošljivom".




(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo