8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

01.07.2020 / 18:01 Sport - U Aerodromskom naselju

U Sarajevu otvoreno sportsko igralište za nogomet i košarku

U Sarajevu otvoreno sportsko igralište za nogomet i košarku
Foto: Općina Novi Grad

U sarajevskom Aerodromskom naselju, u ulici Šefika Dorića, danas je otvoreno još jedno sportsko igralište, koje je u proteklom periodu izgrađeno na prostoru općine Novi Grad, a koje će koristiti mališani i omladina sa područja MZ „Dobrinja – A“. 

Riječ je o jednom od šest igrališta izgrađenih od proljeća u Novom Gradu.

Početak korištenja sportskog terena ozvaničili su mališani iz FK „Dobrinja“ i djeca iz obližnjih stambenih zgrada, koji su imali priliku da prvi isprobaju teren.

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić koji je sa saradnicima prisustvovao otvaranju, kazao je da je teren ograđen i da je ogradom podijeljen u dva dijela, za mali nogomet i za košarku, te da je prvi put postavljena plastična podloga, koja je povoljnija od betonske plohe.

- Volio bih da sam dok sam odrastao imao ovako lijepa igrališta i vjerujem da će ovo biti mjesto za igru i rekreaciju naše djece i omladine koji žele da slobodno vrijeme provode na sportskom terenu u blizini svojih domova, da ne moraju ići negdje daleko - rekao je načelnik Efendić.

Pozvao je sugrađane, posebno odrasle, roditelje i sve one koji se zateknu u blizini ovog i svih drugih igrališta, da ih čuvaju, jer ako budemo imali devastiraciju, vrlo brzo ćemo ponovo doći u situaciju da se i ovo igralište mora popravljati. Naveo je da je u planu da na igralištu vrlo brzo bude postavljen i video - nadzor, kako se ne bi dešavala oštećenja, te da je od 4. PU Novi Grad zatraženo da što češće obilazi igrališta, posebno u noćnim satima.

Alen Borić u Aerodromsko Naselje živi skoro 20 godina, kaže da je na mjestu ovog igrališta ranije bila oštećena ploha sa velikim brojem rupa i jednim starim košem, radostan je što novoizgrađeni sportski teren, ima sportsku podlogu, nogometni i košarkaški teren, a i ograđen je.

- „Igralište je fantastično, zahvalio bih se menadžmentu Općine i Općinskom vijeću koji su nam omogućili da se naša djeca imaju gdje igrati i razvijati. Nedavno je obilježena i godišnjica odbrane Aerodromskog naselja, a danas 1. jula otvaramo igralište. Činjenica je da su ovo naselje i omladina trebali da nestanu, prema planovima agresora. Međutim, u tome nisu uspjeli, danas na ovom igralištu imate omladinu koja  igra nogomet, to je naša pobjeda - naglašava Alen.

Prisjećajući se da je kao dijete trenirao košarku i da je upravo na mjestu ovog igrališta imao priliku igrati, Alen naglašava da tada nije bilo uslova da se društvena igra razvije.

- Mnogo mališana u budućnosti će imati priliku da na ovom igralištu nauči svoje prve nogometne korake, ali i stariji rekreativci su konačno dobili dobar teren, nadam se da ćemo uskoro dobiti i sigurnosne kamere da bi sačuvali ovo što smo dobili za nas i našu djecu - rekao je, saopćeno je iz Općine Novi Grad Sarajevo.   



(Vijesti.ba / FENA) 

Izdvajamo