8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 11°C

02.07.2020 / 17:43 BiH - IZ BIH

Mjesec posta, Bajram i Dan šehida obilježeni dostojanstveno

Mjesec posta, Bajram i Dan šehida obilježeni dostojanstveno
Foto: Vijesti.ba
 Na 24. redovnoj sjednici Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini održanoj danas pod predsjedavanjem reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića  usvojen je ramazanski izvještaj Rijaseta i njegovih ustanova za ramazan 1441. godine po hidžri i proslijeđen Vijeću muftija na razmatranje.

Konstantovano je da je i pored svih ograničenja uzrokovanih širenjem koronavirusa mjesec posta, kao i Bajram i Dan šehida, obilježen dostojanstveno i u najboljem redu.

Rijaset je još jednom izrazio zahvalnost svim džematlijama i džematskim odborima na razumijevanju i podršci koju su pružili prilikom organizacije vjerskog života u vanrednim okolnostima, saopćila je Muslimanska informativna novinska agencija - MINA.   

Prihvaćena je i informacija o programu manifestacije Dani mekteba.

Rijaset je usvojio okvirni školski kalendar za medrese Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini za školsku 2020/21. godinu i Nacrt pravilnika o načinu pripreme plana rada i izvještaja o radu organizacionih jedinica organa i ustanova u Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini i uputio ga u javnu raspravu na organima IZ u BiH.

Razmatran je i usvojen Prijedlog odluke o dopuni Statuta Media centra, Prijedlog za davanje saglasnosti na Pravilnik o izmjenama Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji u Media centru i Prijedlog za davanje saglasnosti na Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o sistematizaciji radnih mjesta u Media centru.

Rijaset je rješavao radno-pravni status uposlenika Media centra i organa institucija IZ u BiH.

Na kraju su razmatrani zahtjevi Ureda za društvenu brigu i tekuća pitanja, navodi se u saopćenju.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo