-2°C
Mostar 2°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 2°C
Bihać 1°C

04.07.2020 / 10:10 Politika - Čović glasao za Sabor

Podrška onima koji nas podržavaju na evropskom putu

Podrška onima koji nas podržavaju na evropskom putu
Foto: Vijesti.ba
Bh. Hrvati danas i sutra trebaju podržati snage koje prepoznaju ono što je dobro za BiH i Hrvate kao konstitutivan narod u njoj, odnosno one koji našoj zemlji pomažu na našem evropskom puti i na putu ka ostvarivanju ravnopravnosti sa druga dva naroda.

Poručio je ovo danas Dragan Čović nakon što je obavio građansku dužnost i glasao na izborima za Sabor Republike Hrvatske. Saradnju dvije zemlje ocijenio je dobrom, iako ona kako je rekao, može i treba biti još i bolja.

- Mnogo stvari još nije riješeno. Izvana to rijetki mogu razumjeti. Oni koji sigurno razumiju su članovi sadašnje Vlade Hrvatske. Andrej Plenković nam je mnogo pomogao na evropskom putu. Svjestan je i on dobro razumije da je današnja Bosna i Hercegovina nastala u Daytonu. Bez potpune ravnopravnosti konstitutivnih naroda teško da možemo napraviti iskorak i posvetiti se životnim temama, rekao je danas Čović.

Smatra i kako bh. Hrvati neće i da nikada nisu presudili izbore u Republici Hrvatskoj. Oni glasaju samo kako bi se iskoristilo ukazano pravo i poslala poruka iz naše zemlje.

- Pozivam sve u BiH da u ova dva dana izađu na 45 glasačkih mjesta i pokažu interes za život u BiH i dešavanja u republici Hrvatskoj. A odlučiti sigurno nećemo. Tri mandata su simbolična s aspekta paricipiranja u Saboru Hrvatske, poručio je Čović.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo