6°C
Mostar 10°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 10°C

04.07.2020 / 22:17 Ekonomija - Svjetska premijera

U Sarajevu predstavljen novi model jahte bh. firme Derubis Yachts

Bosanskohercegovačka firma Derubis Yachts d.o.o. iz Viteza upriličila je večeras u Sarajevu svjetsku premijeru novog modela jahte Derubis 44 Fly, koja je proizvedena u Bosni i Hercegovini.

Jahta je duga 14 metara, široka 4,5 metra i visoka šest metara i bit će izložena za javnost na Trgu BiH u Sarajevu do nedjelje uvečer.

Prostire se na tri sprata i pravljena je za boravak 10 odraslih osoba, sa četiri spavaonice, četiri kupatila i bazenom.

Suvlasnica kompanije Derubis Yachts Lejla Kraljević izjavila je da jenje početku rada u hali je bilo minus 5 stepeni Celzijusa, a mnogi radnici nikad prije nisu ni vidjeli brod.

- Mi nismo samo napravili brod nego brodogradilište za serijsku proizvodnju brodova - istakla je Kraljević.

Događaju je prisustvovao i premijer FBiH Fadil Novalić koji je naveo da su nositelji vlasti u BiH spremni mijenjati percepciju poslovanja domaćim i stranim firmama u našoj zemlji.

Dodao je da tu prvenstveno misli na olakšavanje uslova za dobivanje dozvola, koncesija i svih ostalih birokratskih procedura.

- Ipak, postavljamo svima jedan uslov, domaćim i stranim investitorima, a to je da koriste najsavremenije tehnike, strojeve i najnapredniju tehnologiju. Vremena istrošenih strojeva i jeftine radne snage više ne postoje. Ovim projektom koji je večeras predstavljen, želimo pokazati svima da je BiH u stanju nositi se i sa najzahtjevnijim tehnološkim izazovima - rekao je Novalić.


Foto galerija: FENA



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo