10°C
Mostar 12°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 15°C
Bihać 10°C

05.07.2020 / 09:31 BiH - Odgovornost međunarodne zajednice

Kožljak: BiH je opstala zahvaljujući patriotizmu

Kožljak: BiH je opstala zahvaljujući patriotizmu

 Bosna i Hercegovina je opstala u veoma teškim okolnostima, prvenstveno zahvaljujući patriotizmu i upornosti njenih građana i naroda, uprkos tome što je međunarodna zajednica dugo vremena uglavnom nijemo posmatrala najstrašnija stradanja i razaranja.

Ovo je jedan od zaključaka iz knjige dr. Alije Kožljaka "Odgovornost međunarodne zajednice za rat i mir u BiH", koja je nedavno izašla iz štampe.

Kožljak, bivši vojni predstavnik BiH u Velikoj Britaniji i pri NATO-u, analizira u knizi angažmane i odgovornost međunarodne zajednice na sprečavanju rata i osiguranja mira u Bosni i Hercegovini, pri čemu je koristio brojne primarne i sekundarne izvora. Također, analizirano je nekoliko stotina izvornih UN-ovih dokumenata, te statistički obrađeno, podupirući ispitivanje cjelokupne studije.

Knjiga, prije svega, doprinosi raspravama da li je međunarodna zajednica bila uspješna u kreiranju i provođenju mirovnih planova za bivšu Jugoslaviju. Nadalje, detaljno se istražuje slučaj Bosne i Hercegovine, fokusirajući se na razdoblje od početka 1990-ih do potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Također, razrađuje pokušaje međunarodne zajednice da spriječi rat, a zatim i da uspostavi mir, svjedočeći višegodišnjim svirepim i masovnim ubistvima, kao i razaranju zemlje. U skladu s tim, autor potom istražuje u kojoj je mjeri, koristeći se svim raspoloživim resursima, međunarodna zajednica uspjela u svojim naporima.

Autor zaključuje da je uprkos svim načinjenim naporima, međunarodna zajednica svoje djelovanje manifestovala pod snažnim uticajem moćnih država, koje su svoje nacionalne interese uvijek stavljale na prvo mjesto. Nejedinstvenost i često oklijevanje međunarodne zajednice je dovelo do toga da veoma dugo nije uspjela iznaći efikasno rješenje za mir u Bosni i Hercegovini, što se posebno odnosi na pokušje Evropske zajednice, a potom i UN-a. Također, međunarodna zajednica je pokazala da ne djeluje po principima pravičnosti, nego realpolitike, što je potvrđeno, kako početkom agresije, time što nije ukinula embargo sverenoj i međunarodno priznatoj državi da se brani od agresora, tako i tokom rata što nije sprečavala masovna stradanja i uištenja, uključujući i genocid, ali i nakon rata, što je nametnula nepravedan mir.

Jedan od recenzenata, akademik Omer Ibrahimagić, ističe da je Kožljak vrijedno prikupljao, stručno razvrstao i sistematizovao preko 500 dokumenata Vijeća sigurnosti UN, detaljno analizirao njihov sadržaj, te ih ugradio u knjigu koja će o tome svjedočiti. To je utjecalo da se sadržaj knjige odlikuje jednostavnošću i konciznošću u iznošenju vlastitih stavova autora, te smjelošću i odvažnošću u davanju kritika, baziranih na spoznajama i rezultatima naučnog istraživanja. Autor je svojim istraživanjem otkrio nedostake i propuste u djelovanju međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, posebno Vijeća sigurnosti UN.

Po njegovim riječima, konkretnim i jasnim prikazivanjem mirovnih planova za Bosnu i Hercegovinu, te nedvosmislenim ukazivanjem na probleme sa kojima se suočavala međunarodna zajednica, autor prepoznaje i temeljito analizira komplementarnost i diferentnost pojedinačnih nastojanja međunarodne zajednice u kreiranju i predlaganju mirovnih planova za Bosnu i Hercegovinu.

Komentarišući ovo djelo, drugi recenzent, akademik Mirko Pejanović, pored ostalog je naveo da je autor  u potpunosti dokumentovao  nesposobnost međunarodne zajednice, prvenstveno da spriječi rat, a potom dug period da uspostavi mir u Bosni i Hercegovini.

- Nedosljednost međunarodne zajednice je dodatno usložnjena neusklađenim djelovanjem velikih sila, koje su kako to stalno naglašava autor, prvenstveno zastupale nacionalni interes, zanemarujući tako postizanje kompromisa za efikasno rješenje. Kritike koje je autor naveo odslikavaju dvolično ponašanje pojedinih država, što je imalo dalekosežne posljedice za nedužno stanovništvo Bosne i Hercegovine - smatra akademik Pejanović.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo