°C
Mostar 17°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 20°C
Bihać 16°C

07.07.2020 / 15:23 BiH - Unija sindikata policije u FBiH

Hadžiabdić: Omogućiti nezavisan rad policije

Hadžiabdić: Omogućiti nezavisan rad policije
Foto: FENA
Predstavnici Unije sindikata policije u FBiH na čelu sa predsjednikom Mirzom Hadžiabdićem danas su posjetili MUP BPK Goražde gdje su sa članovima kantonalnog Sindikata policije razgovarali o radu policije te materijalnom statusu policijskih službenika.

Naglašena je potreba zajedničke borbe za, kako je rečeno, nezavisan rad policije i prestanak političkog uticaja.

- Imamo situacije u kojima se vrlo često vrše smjene policijskih komesara po kantonima i vrlo je upitno da li su te smjene opravdane, s obzirom da većina njih završava određenim sudskim epilozima. U tom smislu, Unija sindikata policije FBiH poziva sve vlade kantona da se strogo pridržavaju svojih nadležnosti i da se maksimalno omogući nezavisnost policijskog rada i djelovanja te da im se omogući sve ono što je nephodno za efikasno djelovanje policijskih agencija u smislu materijalnog opremanja, kao i operativne i finansijske nezavisnosti - kazao je predsjednik Unije sindikata policije u FBiH Mirza Hadžiabdić.

Govoreći o materijalnom statusu goražanske policije, on je zabrinjavajućom ocijenio činjenicu da su plaće ovdašnjih policajaca najniže u FBiH.

- Činjenica je da policija u BPK Goražde ima najniže plaće i to je nešto što će se u narednom periodu morati mijenjati. Iz tog razloga, pozivamo Vladu BPK Goražde da otpočne razgovore i pregovore sa Sindikatom policije BPK Goražde kako bi iznašli mogućnosti da taj radno-pravni odnosno materijalni status kako policijskih tako i državih službenika i namještenika u MUP-u BPK bude na boljem nivou - kazao je Hadžiabdić.  

Predsjednik UO Sindikata policije BPK Goražde Damir Bogunić podsjetio je da su prije početka pandemije imali razgovore s premijerkom BPK Goražde Aidom Obućom u vezi s povećanjem plaća za policijske službenike.

- Tada je postojala načelna volja Vlade da se usklade primanja policijskih službenika pa vidjećemo da li će do toga doći. Najbliži nama je Kanton Sarajevo gdje je plata policijskom službeniku veća za 400 KM. To se ne smije dešavati, jer mi smo bili četvrti donedavno među deset kantona po pitanju plaća, a sada smo na zadnjem mjestu - naveo je Bogunić.

Dodao je da će Sindikat policije nastojati obezbijediti bolji status svog članstva.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo