12°C
Mostar 14°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 13°C

07.07.2020 / 17:43 KORONAVIRUS - Covid-19

Filmski festival u Veneciji u septembru uz izvjesne modifikacije

Filmski festival u Veneciji u septembru uz izvjesne modifikacije
Foto: Vijesti.ba
Zabava će se nastaviti na Venecijanskom filmskom festivalu u septembru, ali uz nekoliko modifikacija uslijed pandemije COVID-19.

Organizatori su saopćili u utorak da nastavljaju se realiziranjem planova za 77. izdanje festivala, koje će uključivati neznatno smanjen broj filmova u glavnom programu kao i neka virtualna dešavanja i emitovanja filmova. Ukoliko dnevni red festivala ostane netaknut, to će biti prvi veliki filmski festival otkako je pandemija COVID-19 praktično ugasila filmsku industriju sredinom marta.

Direktor  festival Alberto Barbera navodi u saopćenju kako je "ekstremno zadovoljan da se Biennale Cinema može održati uz  minimum redukcija  filmova i sekcija" i da će "značajan broj režisera i glumaca biti u pratnji svojih filmova na Lidu".

U zvaničnoj selekciji, koja će biti objavljena 28. jula, bit će 50 do 55 filmova i oni će biti emitirani na tradicionalnim lokacijama kao što su dva otvorena kina (Giardini della Biennale i klizalište na Lidu), uz usvojene mjere sigurnosti koje su odredile vlasti, prenosi Associated Press.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo