14°C
Mostar 16°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 19°C
Bihać 16°C

08.07.2020 / 14:59 Politika - Skupština TK

DF predložio izmjene Ustava Tuzlanskog kantona

DF predložio izmjene Ustava Tuzlanskog kantona
Foto: Vijesti.ba

Izmjenama Ustava Tuzlanskog kantona koje su urađene do ovoga trenutka, nije osigurana ustavna ravnopravnost svih građana/ki ovog kantona, te je potrebno izvršiti izmjene kako bi se Ustavom TK dala jednaka prava svim građanima/kama koji žive u njemu.

Ustavom Tuzlanskog kantona je onemogućeno pripadnicima „Ostalih” da budu birani za predsjednika ili zamjenika predsjednika skupštine Tuzlanskog kantona niti da pokrenu pitanje vitalnog interesa građana. Na ovaj način se vrši direktna diskriminacija za što ne postoji razumno i objektivno opravdanje.

Na današnjoj Skupštini Tuzlanskog Kantona u ime Kluba Demokratske fronte Sandra Imširović (pripadnica Ostalih u klubu DF) je po prvi puta u historiji, od kako postoji Tuzlanski kanton, podnijela inicijativu za izmjene Ustava TK kojom se ispravlja dugogodišnja diskriminacija građana TK. Navedenom inicijativom zaustavlja se diskriminacija svih onih koji se ne izjašnjavaju kao Bošnjaci, Hrvati ili Srbi, da mogu biti birani u rukovodstvo Skupštine TK.

Prema našim prijedlozima ustavnih promjena koje su danas predložene osigurava se provedba principa na kojima se zasniva presuda Evropskog suda za ljudska prava (Sejdić – Finci), odnosno uspostavljaju evropski demokratski standardi s obzirom na jednakopravnost svih građana. Ovo je značajno i za proces evropskih integracija, iz razloga što Bosna i Hercegovina ne može napredovati na evropskom putu, niti postati članica EU, dok se ne ukloni diskriminacija građana koji ne pripadaju konstitutivnim narodima na svim nivoima vlasti. Na ovaj način konačno se omogućava svim građanima zaštita vlastitog identiteta, jezika, vlastite kulture i tradicije, saopćeno je iz DF-a.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo