9°C
Mostar 12°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 12°C
Bihać 10°C

08.07.2020 / 18:08 Politika - Delgat u Domu naroda

Miletić: Glasao sam za izbore u Mostaru, Statut će se dogovarati sa Srbima

Miletić: Glasao sam za izbore u Mostaru, Statut će se dogovarati sa Srbima
Foto: Vijesti.ba

Zlatko Miletić bio je jedan od 13 delegata u Domu naroda Parlamenta BiH koji su danas podržali izmjene Izbornog zakona BiH kojima je, nakon 12 godina, konačno omogućeno održavanje izbora u Mostaru.

- Prvi sam se javio za diskusiju. Mislim da je to pitanje veoma važno za buduća dešavanja u BiH - kazao je Miletić za N1.

Naglasio je da, iako su lideri SDA Bakir Izetbegović i HDZ-a BiH Dragan Čović napravili određeni pomak postizanjem konsenzusa oko tog pitanja, ono, uvjetno rečeno, nije bezbolno i ima svojih mana.

- Ali smatrajući da je stvarno stanje u BiH takvo kakvo jeste, odlučio sam se da glasam za, s tim da sam imao primjedbu što u te pregovore nisu bili uključeni i predstavnici srpskog naroda - istakao je Miletić.

Potcrtava da je veoma bitan i zaključak koji je danas usvojen, a predložio ga je predsjedavajući Doma naroda Nikola Špirić - kojim je definisano da se u izradu Statuta grada Mostara obavezno uključe i predstavnici srpske nacionalnlosti, ali i predstavnici ostalih, odnosno građani grada Mostara.

- Vjerujem da će građani Mostara iskoristiti ovu priliku i taj grad napraviti ogledalom BiH. Za to imaju veliku priliku. Ako se pojedini u Mostaru odreknu sitnih lokalnih interesa, mislim da mogu polučiti veliki uspjeh - navodi Miletić.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo