0°C
Mostar 6°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 4°C
Bihać 3°C

08.07.2020 / 18:17 BiH - Banja Luka

'Pravda za Davida' - Krivične prijave zbog 'represije' policije, MUP RS-a negira

'Pravda za Davida' - Krivične prijave zbog 'represije' policije, MUP RS-a negira

Aktivisti neformalne grupe građana "Pravda za Davida" podnijeli su krivične prijave Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka protiv policijskih službenika zbog sumnje da su ih, kako tvrde, jučer protivpravno lišili slobode.

Devet aktivista ove grupe jučer je privedeno na Trgu Krajine, odnosno ispred zgrade Policijske uprave, jer su odbili da se raziđu, nakon poziva policije, budući da nisu imali odobrenje za okupljanje.

Njihova pravna zastupnica Jovana Kisin smatra da su nezakonito lišeni lišeni sobode i zadržani u pritvoru osam sati.

- Nisu ispoštovane procedure Zakona o prekršajima i Zakona o krivičnom postupku i prekršena su osnovna ustavna prava, pravo na odbranu – tvrdi ona. 

Prijavu su podnijeli zbog sumnje da je počinjena zloupotreba službenog položaja, povreda ravnopravnosti građana i protivpravno lišenje slobode.

I predstavnici više organizacija za zaštitu ljudskih prava okupili su se danas ispred sjedišta Ombudsmena za ljudska prava u Banjoj Luci kako bi izrazili protest protiv, kako tvrde, kontinuirane represije nad aktivistima grupe "Pravde za Davida".

Oni su pozivali predstavnike Ombudsmena da im se pridruže i da zajedno sa njima osude policijsku represiju, i daju izjavu za medije o ovom slučaju, koji, smatraju, "ukazuje na gruba kršenja osnovnih ljudskih prava".

Uglješa Vuković iz Transparency International Bosna i Hercegovina rekao je da se aktivisti "Pravde za Davida" samo bore za istinu i pravdu u slučaju ubistva Davida Dragičevića te da nije dovoljno da se ombudsman samo jednom oglasi ili da samo pripreme specijalni izvještaj, "već moraju da reaguju u vremenu dok se dešava sporna radnja, represija i nezakonita radanja".

Iz MUP-a RS su saopćili da su neosnovane tvrdnje kako se u ovom slučaju krše Ustavom garantovana prava.

- Organizacije civilnog društva minimalizuju značaj okupljanja povodom kojih je došlo do reagovanja policijskih službenika i primjene policijskih ovlašćenja, nazivajući ih spontanim okupljanjem, a pri tome ignorišu činjenicu da se radi o tzv. ‘spontanom okupljanju’, istih lica, u isto vrijeme, na istom mjestu, praćeno karakterističnim načinom ponašanja, koje se svakodnevno ponavlja i koje se kao takvo nesporno može smatrati organizovanim – naveli su u reagovanju.

Činjenica da, kako kažu, akteri ovih aktivnosti odbijaju isto nazvati organizovanim, a time i postupiti u skladu sa odredbama Zakona o javnom okupljanju ne mijenja karakter okupljanja i ne znači da se ne radi o organizovanom okupljanju.

- Netačna je tvrdnja da je došlo do povrede Ustavom zajemčenih prava. Konstatacija da Ministarstvo vrši diskriminaciju prema određenoj grupi osoba (samo na osnovu pretpostavljene pripadnosti jednoj grupi) je apsolutno neutemeljena – navode iz MUP-a RS i napominju da je okupljanje građana dozvoljeno na lokacijama određenim odlukom jedinica lokalne samouprave.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo