7°C
Mostar 10°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 12°C
Bihać 10°C

08.07.2020 / 19:23 BiH - 25. godišnjica

U Potočarima predstavljena knjiga 'Od Srebrenice do svjetla na kraju tunela'

U Potočarima predstavljena knjiga 'Od Srebrenice do svjetla na kraju tunela'
Foto: FENA - Vijesti.ba

Knjiga "Od Srebrenice do svjetla na kraju tunela" autora Azira Osmanovića predstavljena je danas u biblioteci Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari, u okviru obilježavanja 25. godišnjice genocida.

Promotori knjige bili su direktor Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari Emir Suljagić te prof.dr. Izet Šobotić.

Autor knjige Azir Osmanović kazao je da je pisao o svojoj porodici i svojim precima, kojima su ubijeni potomci. Knjiga "Od Srebrenice do svjetla na kraju tunela" predstavlja, kako je naveo, paradigmu života i smrti mnogih porodica iz srednjeg Podrinja.

- Na 342 stranice opisane su patnje kroz koje je prošla moja porodica od 1992. do 1995. godine. U knjizi sam opisao svoj i put svoga rahmetli oca, ali i spomenuo mnogo sudbina svoje bliže familije. Na naslovnoj strani nalazi se moja pranena kojoj je u genocidu ubijeno 25 potomaka. Fotografija je nastala u Potočarima u julu 1995. godine. Kroz knjigu opisah i neke stvari koje su posljedica genocida, a o kojima se malo ili nikako piše i priča. Sve to potkrijepio sam ličnim primjerima, odnosno kroz patnje svoje porodice - kazao je Osmanović.

Ustvrdio je također da je bilo teško vraćati se u prošlost i pisati o stvarnim događajima.

- Bio je težak i mukotrpan proces pisanja stvarnih činjenica i trebalo je vremena da se smogne snage i napiše knjiga koja je nastala na osnovnu stvarnih događaja. Ipak sam sretan, jer je knjiga ugledala svjetlo dana i završio sam proces koji je dugotrajan. Moja knjiga je skromni doprinos kulturi sjećanja i mladima koji su preživjeli genocid bih poručio da o tome pišu, jer pisani trag nikad ne blijedi - smatra autor knjige.

Azir Osmanović, kao trinaestogodišnji dječak, preživio je genocid u Srebrenici. Više od jedanaest godina radi kao kustos u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari. Svaki dan govori o strahotama kroz koje je prošlo stanovništvo srednjeg Podrinja za vrijeme agresije i genocida. Životna iskustva kroz koja je prošao on i njegova porodica sažeti su u njegovoj knjizi.

Na promociji je ocijenjeno da je navedena publikacija od izuzetne važnosti za izučavanje genocida u Srebrenici iz razloga što je autor na poseban način opisao događaje u kojima je učestvovao on ili neko od njegovih bližih članova porodice. Kroz knjigu je opisano mnogo životnih sudbina.

Izdavač knjige je Centar za napredne studije Sarajevo.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo