14°C
Mostar 16°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 19°C
Bihać 15°C

09.07.2020 / 10:52 KORONAVIRUS - Koronavirus

Kon: Izgubili smo povjerenje zbog različite priče

Kon: Izgubili smo povjerenje zbog različite priče
Foto: Agencije - Vijesti.ba

Epidemiolog Predrag Kon rekao je da više ne mogu biti nekoherentne izjave o virusu korona, jer je potrebno jasno i javno saopštiti građanstvu šta može da se dogodi, te naglasio da će najverovatnije na svakih mjesec dana biti novi talasi ako se popusti sa mjerama.

- Povjerenje smo izgubili zbog nekoherentnosti, različite priče i pričanja svega što pročitamo i o čemu razmišljamo. Ovo je posao epidemiologa, mreže instituta i zavoda i vrijeme je da kompletno preuzmu svoj posao i to što prije - rekao je Kon za RTS.

On je naveo da postoji mogućnost ogromnog talasa na jesen i potrebno je pripremiti se za najteže scenarije i jasno objasniti građanima šta se radi.

Kon je naveo da ne može reći kakve će nove mjere biti donesene prije sjednice Kriznog štaba, ali je dodao da je situacija ozbiljna.

- Policijski čas je najjednostavnija mera protiv koje su svi iz medicinskog dela Kriznog štaba, iako ima pojedinaca koji bi na tome insistirali - rekao je Kon.

On ukazuje da bi zatvaranje Beograda omogućilo da bar preko vikenda ne bude prenosa virusa, i dodaje da to jeste nepopularno, ali i najsigurnije.

Kon je rekao i da razne proslave, mature, privatne proslave nisu prihvatljive u ovom trenutku, jer će razbiti sistem i neće više biti mjesta da se ljudi hospitalizuju.

On je napomenuo da zabrana kontakata treba da bude u glavi, te naveo da i najnovija istraživanja pokazuju da, ako svi nose maske, prenos se smanjuje na svega jedan odsto i zbog toga je ta mjera značajna.


(Vijesti.ba / Srna)

Izdvajamo