1°C
Mostar 6°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 3°C
Bihać 1°C

10.07.2020 / 09:43 BiH - Paulo Rangel

Podbačaj međunarodnog i evropskog društva za srebrenički genocid je neoprostiv

Podbačaj međunarodnog i evropskog društva za srebrenički genocid je neoprostiv
Paulo Rangel / Vijesti.ba
Nikad više, nikad više, nikad više. Želim ovaj urlik, krik i ovu poruku očaja uputiti svim građanima BiH, bez obzira na etničku pripadnost, religiju ili vjeru.

Poručio je ovo danas Paulo Rangel, stalni izvjestilac za BiH na komemorativnoj sjednici Evropskog parlamenta, kako prenose Vijesti.ba, priređenoj povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici.

- Upućujem taj krik i prema svim građanima Evrope koji su u prošlosti doživjeli pakao genocida. Treba nam bolje za cijelo čovječanstvo. Srebrenica nije samo tragedija BiH, govorim ovdje o poricanju čovječnosti - jasan je Rangel.

Kad god se dogodi masakr, genocid, masovno ubijanje nevinih ljudi, naglašava kako se tada poriče humanost, odbija ljudsko dostojanstvo i događa Srebrenica.

- To je slučaj u svim genocidima, ali za sve genocide, pa i srebrenički, treba nam istina, poštovanje, jer istina nije kompatibilna s poricanjem. A pravde nema uz nekažnjivost. Mi ovdje zastupamo evropske građane i želim izraziti najdublju tugu i najstrašniji sram, i to uputiti svim žrtvama srebreničkog genocida, svim preživjelima, svim porodicama. Svima u BiH - kazao je Rangel.

Naglašava da postoje oni koji su direktno odgovorni za taj masakr, ali je podbačaj međunarodnog i evropskog društva neoprostiv, prenose Vijesti.ba.

- Vi ste svjedočili najtamnijoj strani ljudskih bića. Bez vas i bez vaše borbe za pravdu neće biti pomirenja. Vi ste i oni koji nose nadu u mirnu i prosperitetnu budućnost u BiH za sve njene građane - dodao je Rangel.


(VIjesti.ba)

Izdvajamo