12°C
Mostar 14°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 13°C

10.07.2020 / 14:07 Ekonomija - Sastanak u Sarajevu

Košarac, Pašalić i Dedić razgovarali o mjerama za unapređenje poljoprivrede

Košarac, Pašalić i Dedić razgovarali o mjerama za unapređenje poljoprivrede
Foto: MVTEO - Vijesti.ba

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac razgovarao je danas u Sarajevu sa ministrima poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i Federacije BiH, Borisom Pašalićem i Šemsudinom Dedićem, o setu mjera ..

....za unapređenje poljoprivredne proizvodnje u RS i Federaciji BiH. 

Mjere bi, između ostalog, uključivale pojačan nadzor nad uvozom poljoprivrednih sirovina i prehrambenih proizvoda na graničnim prelazima u BiH, te obezbjeđivanje namjenskih kreditnih sredstava za supstituciju uvoza u oblasti poljoprivredne i prehrambene industrije u BiH. Dio mjera odnosi se i na postizanje dogovora o što skorijem ispunjavanju uslova za izvoz crvenog mesa iz BiH na tržište EU, podsticanju poljoprivredne proizvodnje koja se odvija u međuentitetskoj zoni razgraničenja, te harmonizaciji mjera podsticaja između ministarstava poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i Federacije BiH.

Sagovornici su dogovorili da se što prije postigne dogovor o metodologiji poljoprivrednog popisa i popisa i čipovanja stoke u BiH, kao i aktivnosti na ispunjavanju preduslova za zbrinjavanje animalnog otpada. Ministri Košarac, Pašalić i Dedić razmijenili su mišljenja o problematici uspostavljanja IPARD operativne strukture u BiH.

U kontekstu problema sa kojima se trenutno suočavaju proizvođači šljiva i kornišona, dogovoreno je da se uputi hitna urgencija hrvatskoj strani o potrebi produženja radnog vremena na postojećim graničnim prelazima otvorenim za promet robe koja podliježe fitosanitarnom nadzoru, te otvaranju dodatnog graničnog prelaza za izvoz poljoprivrednih proizvoda na tržište zemalja EU.

Ministri Košarac, Pašalić i Dedić ocijenili su da je jedna od mjera zaštite domaće proizvodnje plasman poljoprivrednih proizvoda na nova tržišta, poput Ruske Federacije, Kine, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Malezije. Rezultat današnjeg sastanka je i set zaključaka sa planom aktivnosti, koja će nadležna ministarstva realizovati u narednom periodu, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.  



(Vijesti.ba )

Izdvajamo