10°C
Mostar 12°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 11°C

11.07.2020 / 17:14 KORONAVIRUS - Covid-19

Testiranje cjepiva za koronavirus u Njemačkoj: Prijavilo se 4.000 volontera

Testiranje cjepiva za koronavirus u Njemačkoj: Prijavilo se 4.000 volontera
Foto: Arhiv
Oko 4000 volontera prijevilo se da sudjeluje u istraživanju pronalaska cjepiva za koronavirus u sveučilišnoj bolnici u Tuebingenu.

"To je prava luksuzna situacija, za razliku od uobičajenih kliničkih ispitivanja", rekao je u petak direktor studije Peter Kremsner. "Inače imamo problem s pronalaskom dovoljno testnih subjekata."

Klinička studija započela je u sveučilišnoj klinici sredinom lipnja, kako bi se testirala tolerancija na cjepivo koje je razvila biofarmaceutska kompanija CureVac iz Tuebingena.

Otad, oko 50 ljudi je primilo lijek. Prema Kremsneru, nisu se pojavile neuobičajene nuspojave. Dosad je sve bilo u redu, Kremsner je rekao, dodavši da studija nije otkrila senzacionalne ili zabrinjavajuće detalje.

Neće moći sudjelovati svi koji su se prijavili. Ukupno će cjepivo primiti 168 ljudi, uz Tuebingen, također u centrima u Ghentu u Belgiji te Hanoveru i Münchenu.

Kliničko ispitivanje je takozvana faza 1. Ako bude uspješno, uslijedit će ispitivanja sa znatno većim brojem testova.

CureVac radi na takozvanim mRNA cjepivima. mRNA je tip glasničke RNK koja sadržava gradivne instrukcije za izgradnju proteina. Za svoje cjepivo, znanstvenici CureVaca omogućili su mRNA-u gradivne instrukcije za protein koronavirusa Sars-CoV-2.

Nakon cijepljenja, ljudske stanice stvaraju ovaj protein, koji tijelo prepoznaje kao strani. Tijelo stvara antitijela i druge imune stanice protiv njega.


(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo