10°C
Mostar 11°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 15°C
Bihać 10°C

13.07.2020 / 11:43 Svijet - Ubio 51 osobu

Napadač na džamije na Novom Zelandu raspustio svoje advokate

Napadač na džamije na Novom Zelandu raspustio svoje advokate
Foto: AP

Australski bjelački suprematist koji je priznao da je ubio 51 vjernika u masovnoj pucnjavi u dvije džamije na Novom Zelandu otpustio je svoje advokate i zastupat će sam sebe kada mu bude izrečena kazna narednog mjeseca.

Brenton Harrison Tarrant u martu se izjasnio krivim po 51-oj tački optužnice za ubistva, za pokušaj ubistva i po jednoj tački za učešće u terorističkom činu otvaranja vatre po ljudima koji su se molili u dvije džamije u gradu Christchurch u 2019.

Ročište povodom izricanja kazne, odgođeno pandemijom koronavirusa, planirano je da počne u Christchurchu 24. augusta i moglo bi potrajati više od tri dana. Datum je potvrđen na zasjedanju Višeg suda u Christchurchu u ponedjeljak, kome su prisustvovali neki od preživjelih u pucnjavi.

Tarantov tim odbrane, advokati Shane Tait i Jonathan Hudson, na današnjem su ročištu podnijeli molbu da se povuku kao njegovi pravni zastupnici, s uloge koju su obavljali od aprila 2019. Oni su poručili sudu da ih je instruirao Tarrant da se povuku jer žele poštovati njegovo pravo da se sam brani.

Tarrant se obratio sudu putem video linka iz zatvora u Aucklandu. Sudac Cameron Mander odobrio je  Tarrantov zahtjev da raspusti svoje advokate, rekavši da on želi da iskoristi svoje pravo na vlastito pravno zastupanje.

Sud će imenovati advokata koji bi pružao savjete optuženiku ukoliko Tarrant to zatraži. Mender je zatražio prikupljanje sudskog izvještaja  s izjavama svjedoka prije izricanja kazne.

Tarrant se suočava s kaznom doživotne robije, dok suci imaju diskreciono pravo u odlučivanju koliko godina zatvora Tarrant mora odslužiti prije nego što dobije pravo da zatraži uslovno oslobađanje.

Napadi na ljude koji su obavljali molitvu u džamijama šokirali su Novi Zeland, koji je brzo usvojio nove zakone o zabrani korištenja najsmrtonosnijih vrsta poluautomatskog oružja. Također su izazvali promjene širom svijeta u protokolima društvenih mreža nakon što je Tarrant uživo prenosio svoj napad na Facebooku, u snimku koji su posmatrale stotine hiljada ljudi.

Njegovo neočekivano izjašnjavanje o krivici u martu iznenadilo je preživjele i rodbinu žrtava i izazvalo je olakšanje kod brojnih koji su strahovali da će Tarrant pokušati da iskoristi svoje suđenje kao platformu za širenje svojih radikalnih stavova, prenosi AP.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo