°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

13.07.2020 / 12:18 BiH - "Lažni dušebrižnici iz SNSD-a"

Oglasio se Mektić nakon reakcije ministarstva RS: Korištena eko pjena

Oglasio se Mektić nakon reakcije ministarstva RS: Korištena eko pjena
Foto: Screenshot
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS najoštrije je osudilo upotrebu hemijskih sredstava u prirodnim vodotocima, a što je zabilježeno proteklog vikenda na rijeci Ukrini od strane neodgovornih pojedinaca, naveli su jutros iz Ministarstva.

Na ovo saopćenje odgovorio je SDS-ov poslanik Dragan Mektić koji je učestvovao u kupanju na Ukrini gdje je korištena pjena.

"Lažni dušebrižnici iz SNSD-a. Termoelektrana u Stanarima kad ispusti otpad od crnog uglja Ukrina bude mutna ko oranje. Čitav Prnjavor gradsku kanalizaciju ispušta u rijeku Vijaku i ne uzimaju uzorke. Ovdje je korištena eko pjena na biljnoj bazi Eurolajn", naveo je Mektić.

Iz Ministarstva su zatražili od entitetskog Inspektorata da se istraži i ispita ovaj slučaj, koji je privukao i pažnju medija, a u kojem je na osnovu do sada prikupljenih podataka utvrđeno da je pjena koja je korištena u rijeci Ukrini nastala iz topa za generator pjene.

"Vode RS" su, kako se navodi u saopćenju iz resornog ministarstva, već naložile da se uzme uzorak vode za hemijsku analizu.

"Upotreba hemikalija pogubna je za biljni i životinjski svijet rijeka, a posebno je specifično što se to dogodilo na rijeci Ukrini, koja je jedinstvena i po specifičnom fenomenu 'cvjetanja rijeke', odnosno 'ukrinskom vodenom cvijetu', koje izaziva jedna vrsta bijelog leptira", podsjeća se u saopćenju.

Neshvatljivo je, dodaju, i nedopustivo da se u svrhu zabave u rijeku ispuštaju hemikalije, a Ministarstvo će do kraja insistirati da se utvrde sve okolnosti i kazne počinioci ovakvog zagađenja rijeka.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo