8°C
Mostar 10°C
Tuzla °C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

13.07.2020 / 14:47 Regija - Prvookrivljenik u "Aferi SMS"

Franjo Varga tražio ispitivanje Zdravka Mamića video vezom

Franjo Varga tražio ispitivanje Zdravka Mamića video vezom
Foto: Fena / Vijesti.ba
Prvookrivljenik u "Aferi SMS" Franjo Varga u ponedjeljak je zatražio da se videokonferencijskom vezom na suđenju ispita i bivši čelnik NK "Dinama" Zdravko Mamić, koji se, kao bjegunac pred hrvatskim pravosuđem, nalazi u BiH, a što njegova obrana smatra Varginim pravom, kao okrivljenika.

Iako je zamjenik ravnateljice Uskoka Sven Mišković, iznoseći dokazne prijedloge na osječkom Županijskom sudu, predložio da se raniji iskazi svjedoka među kojima je i Mamić pročitaju, obrana je tražila njihovo neposredno saslušanje pri čemu je Varga predložio da se Mamića ispita videokonferencijskom vezom.

Vargin odvjetnik Mario Poljak izjavio je novinarima nakon rasprave kako je Varga na tome inzistirao, jer u ranijem tijeku postupka obrana nije imala priliku saslušati ni jednog svjedoka pa je stoga predloženo da se ispitaju neposredno.

Na upit novinara što znači da je Mamićevo ispitivanje tražio Varga, a ne on kao njegov branitelj, Poljak smatra da to ne znači ništa posebno te da okrivljenik, kao stranka u postupku, ima pravo predložiti dokaze za koje smatra da ih treba izvesti na sudu.

Upitan hoće li obrana imati svoje svjedoke i koje Poljak kaže kako to tek treba vidjeti, odnosno razmotriti na koju okolnost bi ti ljudi svjedočili te imaju li neka nesporedna saznanja o ovim događanjima ili nemaju.

Napominje kako mu je u ovaj fazi postupka teško tumačiti danas preslušane tajno snimljene telefonske razgovore tijekom istrage, ali smatra kako će biti zanimljivo saslušati informatičku vještakinju, provjeriti što je vještačila i na koji način te radi li se tu o nekim propustima na koje je obrana ukazivala u podnescima sudu.

Odvjetnik drugookrivljenog Blaža Curića Krešimir Vilajtović ističe kako osječki Sud nije prihvatio prijedloge obrane za izuzimanjem nezakonitih dokaza, ali i da im nije dopustio pravo na žalbu pa se stoga ne može oteti dojmu da njegov branjenik, ali i Varga, "ovdje neće imati pošteno suđenje".

"Moram provjeriti, ali vidim da je jedan član vijeća osoba koja se inkriminira našim branjenicima i osoba koja je navodno odlučivala o žalbama povodom rješenja o produljenju pritvora i onda vidite razlog zbog kojeg sam tražio delegaciju mjesne nadležnosti", dodao je Vilajtović.

Franjo Varga i Blaž Curić u ponedjeljak su se, na osječkom Županijskom sudu, izjasnili da se ne smatraju krivima za spriječavanje dokazivanja i pomaganje u tome kaznenom djelu, u sudskim postupcima protiv Zdravka Mamića i Ivice Todorića za što ih tereti Uskokova optužnica, prenosi Hina.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo