-2°C
Mostar 3°C
Tuzla 1°C
Banja Luka 2°C
Bihać 2°C

14.07.2020 / 13:36 BiH - Sarajevo

Vatreš: Medicinske sestre trebaju bolji status, ali sad nije vrijeme za to

Vatreš: Medicinske sestre trebaju bolji status, ali sad nije vrijeme za to
Foto: Vijesti.ba

Sindikat medicinskih sestara i tehničara KS smatra da je potrebno poboljšati položaj medicinskih sestara i tehničara, ali i da zbog trenutne epidemiološke situacije i pandemije virusa korona sad nije pravo vrijeme zalagati se za to.

Predsjednik Sindikata Elvedin Vatreš pojasnio je na konferenciji za medije da će, kad bude vrijeme za to, taj sindikat krenuti u razgovore sa nadležnim organima.

- U situaciji složene epidemiološke situacije nije vrijeme za to, ne želimo da pacijenti čekaju. Kad se situacija smiri tražit ćemo odgovor na pitanje zašto je zapostavljena medicinska sestra, tražit ćemo za njih bolji položaj - naglasio je.

Po njegovom mišljenju, uz ljekare, medicinske sestre i tehničari svih profila i naobrazbe bitni su, ali ne i dovoljno prepoznati u sistemu zdravstva. Stoga je, kaže, potrebno 'vratiti ih tamo gdje i pripadaju'.

- Ako ne funkcionira bilo koja karika u tom lancu, trpe pacijenti. U sistemu zdravstva medicinske sestre su marginalizirane. Treba podržati medicinske sestre, da opet budu cijenjene i poštovane - naglasio je. Dodaje da je, za pravilan tretman pacijenta, bitno da je medicinska sestra educirana i zadovoljna.   

Zamjenica Predsjednika Skupštine Sindikata Sajma Daćić iz Opće bolnice istaknula je, u susretu sa novinarima, da u vrijeme pandemije virusa korona imaju više posla nego ranije, ali i da pacijenti koji im dolaze uglavnom poštuju mjere zaštite.   

Vatreš pojašnjava da je Sindikat medicinskih sestara i tehničara KS registriran u aprilu ove godine, trenutno ima oko 700 članova. Kaže da su zasad reprezentativni u Općoj bolnici 'Prim dr. Abdulah Nakaš', Zavodu za hitnu medicinsku pomoć KS, te bolnici Jagomir.          



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo