16°C
Mostar 17°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 20°C
Bihać 16°C

15.07.2020 / 10:25 Svijet - Udarac na ekonomiju

Kina zaprijetila odmazdom zbog američkog zakona o Hong Kongu

Kina zaprijetila odmazdom zbog američkog zakona o Hong Kongu

Kina je zaprijetila odmazdom zbog američkog uvođenja zakona koji okončava specijalni trgovinski status Hong Konga sa SAD-om.

-Kina se snažno protivi i oštro osuđuje američko usvajanje u utorak Akta o autonomiji Hong Konga - navodi se u saopćenju na websiteu kineskog ministarstva vanjskih poslova objavljenom u srijedu.

Kina će se uvesti sankcije kineskim pojedincima i entitetima, dodaje se u saopćenju.

Američki predsjednik Donald Trump u utorak je potpisao zakon kojim se uvode sankcije kineskim pojedincima i entitetima umiješanim u akcije Pekinga „na uklanjanju autonomije Hong Konga“.

Trump je također saopćio da je potpisao izvršnu uredbu o okončanju „specijalnih privilegija“ Hong Konga, nastavljajući svoju kampanju protiv Pekinga, koga optužuje da se ne bavi na adekvatan način pandemijom koronavirusa.

Američki predsjednik u maju je objavio ukidanje specijalnog statusa Hong Konga, pozivajući se na kineski nedovoljni odgovor na pandemiju.

Zakon koji je potpisao Trump dobio je nepodijeljenu podršku i u Senatu i u Zastupničkom domu.

Kongres je usvojio akt u reakciji na kinesko uvođenje zakona o nacionalnoj sigurnosti u Hong Kongu, za koji se strahuje da bi mogao ugušiti nezadovoljstvo u azijskom finansijskom središtu, koje je zahvaćeno protestima proteklih godinu dana.

Promjena statusa predstavljat će veliki udarac za trgovinske veze Hong Konga sa Sjedinjenim Državama i poziciji te teritorije kao ključnog azijskog finansijskog centra, koji također služi kao luka za kineske trgovinske i finansijske transakcije s drugim zemljama, prenosi dpa.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo