8°C
Mostar 10°C
Tuzla 12°C
Banja Luka °C
Bihać 10°C

15.07.2020 / 11:16 KORONAVIRUS - Zlatibor Lončar

U Srbiji sve više oboljelih među mladima, njihovo liječenje traje duže

U Srbiji sve više oboljelih među mladima, njihovo liječenje traje duže
Foto: Vijesti.ba

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da je popunjenost kapaciteta zdravstvenih ustanova za covid pacijente u Beogradu na maksimumu i da su sve covid bolnice popunjene više od 90 posto. Također je kazao kako je sve više oboljelih među mladima i kako njihovo liječenje traje duže.

Lončar je rekao da je starosna struktura oboljelih i onih na respiratoru u prosjeku mlađa nego u prvom vrhuncu epidemije i da je sve više oboljelih među mladima - od 20, 30 i 40 godina.

"Njihovo liječenje traje duže, a klinička slika je prilično ozbiljnija", rekao je Lončar.

Direktor Zarazne klinike u Beogradu Goran Stevanović je rekao da je pacijenti dolaze s težom upalom pluća i njihova hospitalizacija traje duže.

"Prosjek je između 30 i 50 godina. Bolest poprima težak tok kod određenog postotka. I dalje stoji da osobe koje su starije životne dobi, koje su s ozbiljnim drugim bolestima, imaju mnogo lošiju prognozu", rekao je Stevanović.

Odgovarajući na pitanje o primjeni lijeka klorokina u liječenju, Stevanović je rekao da su za sve lijekove predviđene indikacije kad treba da se da i kontraindikacije kad ne smije da se daje.

"Klorokin je jedan od lijekova koje dajemo. Da li ima pacijenata koji su umrli, a primali su klorokin, normalno. Nijedan pacijent u Srbiji nije preminuo, a da nije dobio najbolje što je moglo da mu se da, shodno onome što smo imali u tom trenutku na raspolaganju i što smo znali da se koristi u svetu i što smo mogli da primijenimo kod nas", rekao je Stevanović.

"Preminuo nam je dečko ’94. godište, bez kroničnih bolesti. To su strašne stvari, ali i dalje kod mene na Voždovcu svakog dana gledam da se mladi okupljaju u zgradama, u grupama voze liftovima, jedni do drugih, nitko maske ne nosi. Klinika je puna mladih ljudi, ali mnogi u Srbiji to i dalje ne shvaćaju", rekao je za Objektiv.rs direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti u Beogradu Goran Stevanović.

Kaže kako je vrijeme da i mladi shvate da je koronavirus opasna bolest. "Od početka se znalo, neće svi završiti u bolnici, ali neki od njih sigurno hoće. Neki mladić ili djevojka neće osjetiti ništa, ali hoće njihovi ukućani. Zar to nije dovoljan razlog da konačno drže distancu i nose maske", dodao je.

Komentirao je i je li virus oslabio. "Nekome se čini da je oslabio, nekom drugom da je nikada jači. Ni za jedno ni za drugo ne postoji dokaz", zaključio je.



(Vijesti.ba / Beta)

Izdvajamo