9°C
Mostar 15°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 12°C
Bihać 7°C

15.07.2020 / 13:34 Politika - Prvo čitanje

Pogledajte ko je glasao za, ko protiv budžeta institucija BiH

Pogledajte ko je glasao za, ko protiv budžeta institucija BiH
Foto: Vijesti.ba
Predstavnički dom Parlamenta BiH usvojio je na današnjoj 8. hitnoj sjednici u prvom čitanju Prijedlog zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu.

U drugom krugu glasanja ovaj zakonski prijedlog, čiji je predlagač Predsjedništvo BiH, podržalo je 26 poslanika, dok ih je po pet bilo protiv i suzdržano. Neki od zastupnika nisu bili prisutni glasanju.

Protiv su bili: Borjana Krišto, Darijana Filipović, Mijo Matanović, Nermin Nikšić i Predrag Kožul.

Suzdržani: Mira Pekić, Branislav Borenović, Dragan Mektić, Mirko Šarović i Saša Magazinović.

Nisu prisutni: Ljubica Miljanović, Jakob Galić, Mirsad Kukić, Nenad Nešić, Nikola Lovrinović i Predrag Kojović.



Predsjedavajući Predstavničkog doma Nebojša Radmanović obavijestio je prisutne poslanike da će amandmanska faza na usvojeno zakonsko rješenje trajati 60 minuta po završetku 8. hitne sjednice.

- Po proteku ovog roka, bit će održana sjednica Komisije za finansije i budžet, koja će dostaviti izvještaj o prijedlogu zakona. Nakon toga bit će održana 9. hitna sjednica na kojoj će se razmatrati Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH - rekao je Radmanović.


Komisija podržala prijedlog budžeta institucija BiH u drugom čitanju

Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH podržala je danas u drugom čitanju Prijedlog zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu, čiji je predlagač Predsjedništvo BiH.

Prije izjašnjavanja o samom tekstu zakona, Komisija je razmatrala i  sedam amandmana koji su uloženi na prijedlog budžeta, a koji su se uglavnom odnosili na prebacivanje određenih finansijskih sredstava sa jedne budžetske stavke na drugu.

Amandmane su uložli: Klub poslanika Naša stranka-Nezavisi blok tri amandmana, Klub poslanika Demokratske fronte dva, Klub poslanika SDS-PDP jedan amandman,  te poslanik Jasmin Emrić (A-SDA)  jedan amandman.

Komsija nije prihvatila nito jedan od predloženih amandmana.

Po okončanju sjednice Komisije, bit će održana i hitna sjednica Predstavničkog doma državnog parlamenta na kojoj če biti razmatran prijedlog budžeta institucija BiH za 2020. godinu drugom čitanju.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo