8°C
Mostar 10°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 10°C

15.07.2020 / 15:56 Politika - MVPBiH

Turković primila u nastupnu posjetu ambasadora Japana u BiH Hideyuki Sakamota

Turković primila u nastupnu posjetu ambasadora Japana u BiH Hideyuki Sakamota
Foto: MVPBiH
Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković primila je danas u nastupnu posjetu ambasadora Japana u BiH Hideyuki Sakamota, ...

... s kojim je razgovarala o trenutnom stanju u BiH i Japanu u vezi s borbom protiv širenja koronavirusa te aktuelnim političkim i ekonomskim temama kao i mogućnostima proširenja saradnje.

Istaknuto je da BiH i Japan imaju dobre i prijateljske odnose, na bilateralnom i multilateralnom planu.

Tom prilikom, ministrica Turković je naglasila da je pandemija koronavirusa globalni svjetski izazov, na koji se može odgovoriti isključivo zajedničkim djelovanjem i solidarnošću. Izrazila je saosjećanje i podršku Vladi i narodu Japana u borbi protiv pandemije Covid-19. Zahvalila je na značajnoj pomoći koju Japan pruža BiH, posebno na medicinskoj pomoći našim bolnicama te donaciji lijeka Avigan, koji se koristi u liječenju pacijenata zaraženih koronavirusom.

Japanski ambasador Sakamoto je istakao da će Japan nastaviti da podržava reformska nastojanja BiH u okviru Inicijative za saradnju sa zemaljama Zapadnog Balkana, koja je pokrenuta prije dvije godine. Istaknuo je da Japan pridaje značajnu pažnju odnosima sa zapadnim Balkanom tako što je imenovao specijalnog predstavnika za zemlje zapadnog Balkana ambasadora Kunihika Kawazu, čija je posjeta ovoj regiji odgođena uslijed pandemije Covid-19.

Tokom sastanka Turković i Sakamoto razgovarali su i o obilježavanju 25. godišnjice genocida u Srebrenici i procesu pomirbe te ulozi mladih ljudi u današnjem društvu.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o i unapređenju svih vidova saradnje BiH i Japana, posebno kada je riječ o ekonomskim odnosima, investicijama te saradnji visokoškolskih ustanova. Naglasili su važnost održavanja Biznis foruma u Japanu, na kojem će učestvovati i predstavnici BiH. Zaključeno je da će unapređenju saradnje doprinijeti i okončanje procedure liberalizacije viznog režima za nosioce diplomatskih i službenih putnih isprava BiH.

Turković i Sakamoto su izrazili podršku inicijativi pridruženja gradova iz BiH Udruženju Gradonačelnici za mir te bratimljenju gradova iz BiH i Japana, čime bi se polje saradnje proširilo i na druge sfere, poput kulture, nauke i drugih oblasti. Iskazali su interes za posjete na visokom nivou, koje bi bile u funkciji promocije prijateljskih odnosa BiH i Japana.

Na kraju sastanka, istaknuto je zadovoljstvo saradnjom dviju zemalja na multilateralnom planu i izraženo uvjerenje da će se međusobna podrška nastaviti, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVP-a BiH.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo