10°C
Mostar 13°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 12°C
Bihać 8°C

15.07.2020 / 17:42 Svijet - Teheran

Grupa iranskih parlamentaraca odustala od pokušaja opoziva Rouhanija

Grupa iranskih parlamentaraca odustala od pokušaja opoziva Rouhanija
Foto: FENA

Grupa iranskih parlamentaraca odustala je od pokušaja da opozove predsjednika Hassana Rouhanija, javila je novinska agencija Tasnim u srijedu, označavajući kraj nastojanja na smjeni izazvanih ekonomskim problemima u zemlji.

Desetak parlamentaraca koji su tražili da opozovu predsjednika privolili su druge članove parlamenta, koji broji 290 poslanika da pređu na njihovu stranu, odstupilo je od svoje inicijative, prenosi Tasnim.

Tasnim navodi riječi jednog poslanika da je zahtjev povučen nakon što je iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Khamenei, izraazio podršku vladi.

Svakodnevna borba Iranaca da sastave kraj s krajem postala je čak i teža nakon ponovnog uvođenja američkih sankcija 2018., a ekonomija je dodatno narušena rastućom inflacijom, nezaposlenošću, padom vrijednosti nacionalne valute rijala i krizom s koronavirusom.

Prvi put izabran uvjerljivom većinom u 2013. i reizabran 2017. Rouhani je otvorio vrata diplomatiji sa šest svjetskih sila koja je dovela do nuklearnog sporazuma, na osnovu koga je Iran pristao da prekine svoj osjetljivi nuklearni rad u zamjenu za ublažavanje sankcija.

Tvrdolinijaši koji se protive Zapadu uvijek su, međutim, bili distancirani prema sporazumu, i oni su žestoko kritikovali Rouhanija kada se američki predsjednik Dinald Trump povukao iz sporazuma, i 2018. je ponovo uveo sankcije koje su poremetile vitalni iranski izvoz nafte, prenosi Reuters.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo