9°C
Mostar 11°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 10°C

15.07.2020 / 17:48 KORONAVIRUS - Najveći pad prometa

Inicijativa Turističke zajednice KS za direktnu pomoć turističkom sektoru

Inicijativa Turističke zajednice KS za direktnu pomoć turističkom sektoru
Foto: FENA

Turistička zajednica Kantona Sarajevo pokrenula je inicijativu za dodjelu direktne pomoći turističkom sektoru, jer je imao najveći pad prometa zbog proglašenja pandemije uzorkovane virusom korona.

Uz saglasnost Vlade Kantona Sarajevo, a nakon analize Programa rada i Finansijskog plana za 2020. godinu, Turistička zajednica Kantona Sarajevo ponudila je izdvajanje 1.000.000 KM.

Od navedenih interventnih sredstva raspodjele, 800.000 KM je Javnim pozivom predviđeno za podršku hotelijerima, 150.000 KM za turističke agencije, te 50.000 KM za turističke vodiče sa iskaznicom.

Kako se ističe u saopćenju za javnost, isplata će biti realizirana do kraja sedmice. Kriterij raspodjele novca za hotelijere je visina uplaćene boravišne takse u 2019. godini, a za agencije visina uplata prema hotelijerima u 2019. godini.

Ministar privrede KS Draško Jeličić zahvalio je turističkim radnicima za strpljenju.

- Otvaranje granice BiH prema evropskim i ostalim državama, čiji stanovnici posjeduju validne potvrde o zdravstvenom stanju, može predstavljati značajan faktor za popunjavanje hotelskih kapaciteta i oživljavanje ukupne turističke ponude - poručio je ministar Jeličić.

Istakao je sporost administracije na nivou Federacije Bosne i Hercegovine koja, kako je ističe, još nije dostavila planirana sredstva od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) prema Kantonu Sarajevo. Taj novac trebalo bi da bude usmjeren za pomoć privrednim subjektima, koji su u aprilu i maju imali veliki pad prihoda.

- Kantonalno ministarstvo privrede primilo je i obradilo 3.087 upitnika i pripremilo isplatu minimalnih plata za april i maj za više od 10.000 radnika čiji su poslodavci ispunili kriterije javnog poziva Ministarstva privrede Kantona Sarajevo - ističe u saopćenju Press KS.

Ministar napominje da su se općine pridružile tom programu pomoći privrednicima i fizičkim licima, koja su svoju djelatnost registrirali u općinama.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo