9°C
Mostar 12°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 11°C

15.07.2020 / 21:21 Svijet - Američki predsjednik

Trump isključio uvođenje novih sankcija protiv kineskih zvaničnika

Trump isključio uvođenje novih sankcija protiv kineskih zvaničnika
Donald Trump / Vijesti.ba
Američki predsjednik Donald Trump za sada je isključio uvođenje dodatnih sankcija protiv najviših kineskih zvaničnika jer ne želi dodatno eskalirati napetosti s Pekingom, javio je u srijedu Bloomberg News pozivajući se na izvore.

Trumpov tim sastavio je popis kineskih zvaničnika, uključujući čelnicu Hong Konga Carrie Lam i kineskog potpredsjednika vlade Han Zhenga, prije nego što se Trump odlučio protiv tog koraka, izvijestio je Bloomberg.

Ove vijesti su uslijedile nakon što je jučer objavljeno da je Trump potpisao zakon kojim će se nametnuti sankcije kineskim osobama i entitetima koji su uključeni u postupke "uklanjanja autonomije Hong Konga".

Trump je također rekao i da je potpisao nalog kako bi se ukinuo poseban status Hong Konga, u nastavku predsjedničke kampanje protiv Pekinga, kojeg optužuje da se nije adekvatno nosio s izbijanjem koronavirusa.

Predsjednik je u maju najavio namjeru da opozove poseban status Hong Konga, navodeći kao razlog kineski odgovor na pandemiju. Novi zakon koji revidira status Hong Konga dobio je podršku i u Senatu i u Predstavničkom domu ranije ove godine.

Kongres je ovaj zakon usvojio kao odgovor na to što je Peking usvojio zakon o nacionalnoj sigurnosti u Hong Kongu, koji je tokom prošle godine bio poprište velikih antivladinih demonstracija.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo